20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predpremijera Na veslu priča Boka

Snimanje na Vesslu

Predpremijera dokumentarne serije „Na veslu priča Boka“, zajedničkog projekta Matice Boke i Udruženja „Šta hoćeš“ biće priređena 3.oktobra u Tivtu i 4.oktobra u Herceg Novom.

Uoči televizijske premijere, tivatska publika će u Porto Montenegru u Zbirci pomorskog nasljeđa 3. oktobra u 20 časova, a hercegnovska u Dvorani Park 4. oktobra u 20 časova, imati priliku da vidi djelove serije snimljene ljetos u Boki i popriča sa autorima serijala. Akteri, književnici i publicisti, Vuk Krnjević, Mašo Čekić, Vlasta Mandić, Zoran Mujbegović, Neven Staničić, Olivera Doklestić, Siniša Luković i Željko Starčević su tokom ovoga ljeta na najljepšim morskim lokacijama u Boki svojim pričama započeli regionalizaciju ovoga međunarodnog projekta.

Publika će imati priliku da pogleda posebnu epizodu „Suhomeđa“ od 26 minuta koja prenosi djelove razgovora sa autorima o serijalu. Snimanje prvih devet epizoda serije u Crnoj Gori pomogli su opštine Tivat i Herceg-Novi, kao i TO Tivat, Porto Montenegro i Luštica Bej.

Originalni kocept serije „Na veslu priča“ po kome eminentni književni stvaraoci veslajući po vodama svojih gradova pričaju originalne priče posvećene prirodi, u kratkoj formi do petnaest minuta trajanja, već tri sezone se uspješno emituje na RTS. „Bila je čast ovoga leta sarađivati sa intelektualnom stvaralačkom elitom Boke u mizanscenu koji samo premisao može da stvori…i čovek da pokvari.

Poster Na Veslu PricaBoka

Usmena kultura u osnovi drži ponos i poštovanje prema tradiciji, što beseda u ovim krajevima svakako jeste, ali i intiman odnos prema prirodi. Potpuna posebnost priča, i žanrovska, od istorijskih preko potpuno ličnih do bajke, kao i lokacija na kojima su priče snimljene, zahtevala je takođe autorski tretman što atmosferom, pristupom montaži, boji i predelu, što originalnom muzikom koja prati svaku priču.  Nadamo se da smo uspeli da kreiramo jedan kovčeg duhovnog i prirodnog blaga vredan čuvanja. Jedva čekamo da ga podelimo sa publikom u Boki Kotorskoj“, rekao je reditelj i autor koncepta Rastko Šejić.

Snimanje na Veslu

Željko Komnenović, izvršni producent serije koja je nastala u partnerstvu Udruženja „Šta hoćeš“ i Matice Boke, svoje zadovoljstvo realizacijom projekta iskazao je riječima. „Rijetko se ljudi nađu i prepoznaju kao svoji, ali kada se to desi otvori se prostor za čuda. I estetikom i etikom, snažnim moralnim načelima, TV serija „Na veslu priča“ govori o vrijednostima koje ne smemo zaboraviti, skrajnuti, bez obzira na globalistički materijalizam i lažnu brzinu koju nam era nameće, jer definišu naš identitet. Siguran sam da će Bokelji to umjeti da prepoznaju“, istakao je Komnenović.

Najčitanije