17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednički izbori u Crnoj Gori: Đukanović i Milatović u drugom krugu

CEMI

Milo Đukanović kandidat Demokratske partije socijalista i Jakov Milatović čelnik Pokreta Europa sad, prema rezultatima nakon dvije trećine prebrojanih glasova, ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore, objavila je NVU Centar za monitoring (CEMI) čiju su promatrači na svim izbornim mjestima.

Kako je saopšteno iz CEMI-ja Đukanović je osvojio 35,3 posto glasova, dok je Milatović dobio podršku 29,2 posto birača. Drugi krug održat će se za dvije sedmice, 2. aprila.

Najbliži plasmanu u drugi krug izbora, prema podacima CEMI-ja, bio je Andrija Mandić iz prosrpskog Demokratskog fronta, a na četvrtom mjestu po broju glasova je Aleksa Bečić čelnik Demokratske Crne Gore.

Jakov Milatović je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, a njegova partija PES je rastuća politička stranka u Crnoj Gori, koja svoju popularnost temelji na odluci da minimalnu platu podigne s 220 eura na 450 eura.

Projekcije uoči izbora pokazivale su da bi se u drugom krugu trebali naći Đukanović i Mandić, a rezultat je iznenadio većinu analitičara u Crnoj Gori. Ukupno sedam kandidata sudjelovalo je na predsjedničkim izborima.

Promatrači, kako je saopšteno, nisu zabilježili značajnije povrede izbornog procesa koje bi mogle utjecati na ishod glasanja. Pravo glasa imalo je oko 550 tisuća stanovnika Crne Gore, a ukupna izlaznost bila je 63,1 posto.

Crna Gora je od uvođenja višestranačja 1990. imala osam predsjedničkih izbora i trojicu predsjednika.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije