22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstaviće ponudu Crne Gore na sajmu turizma u Moskvi

Perast – foto M. Marušić

Ministarstvo ekonomskog razvoja i Nacionalna turistička organizacija (NTO), predstaviće crnogorsku ponudu na Međunarodnom turističkom sajmu MITT 2021 koji u utorak počinje u Moskvi.

Iz Ministarstva je saopšteno da je rusko tržište jedno od najvažnijih za turistički promet u Crnoj Gori.

– Crnu Goru je 2019. godine posjetilo skoro 400 hiljada turista iz Rusije, što je bilo povećanje od 14 odsto u odnosu na 2018. Ovi podaci ukazuju da se turisti iz Rusije nalaze na prvom mjestu kada je riječ o ostvarenim noćenjima i na drugom, nakon turista iz Srbije, kada su u pitanju strani dolasci – kazali su iz Ministarstva.

Crnu Goru je u prošloj godini posjetilo manje od 40 hiljada turista iz Rusije, što je deset odsto od ostvarenog broja dolazaka tokom 2019.

– Ovakva realizacija turističkog prometa je čak manja i od prosječne u zemlji, koja je bila najlošija u Evropi. Crna Gora je zabilježila pad turističke aktivnosti za prošlu godinu od 85 odsto u odnosu na 2019, što je znatno otežalo ekonomsku i fiskalnu situaciju u zemlji – dodaje se u saopštenju.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je ranije, prilikom gostovanja na jednoj od crnogorskih televizija, da su tome, pored pandemije, doprinijele i često politički motivisane odluke prethodne Vlade, prije svega u dijelu upravljanja granicama, što, kako je rekao, neće biti slučaj sa ovom Vladom.

– Računamo da će ova ljetnja sezona biti puno uspješnija u odnosu na prethodnu godinu. U uslovima neizvjesnosti ljudi putuju uglavnom na ona mjesta koja dobro poznaju i zato računamo na povratak turista iz regiona i Rusije. Intenzivno radimo i na imunizaciji građana, kako bi u narednom periodu uz vakcinaciju i dodatni dio populacije, koja je već preležala koronavirus, Crna Gora postala sigurna destinacija – naveo je Milatović.

MITT je najveći sajam turizma u Rusiji i jedan od najznačajnijih turističkih sajmova u svijetu.

Sajam okuplja lidere iz oblasti turizma, kao i predstavnike vlada, koji imaju važnu ulogu u turističkoj industriji.

Crnogorsku delegaciju će predvoditi državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivana Đurović.

Crnogorska delegacija će tokom trodnevnog boravka održati sastanke sa predstavnicima najvećih ruskih turoperatora, avio-kompanija, investitora i agencija, ali i Komitetom za turizam grada Moskve.

Iz Ministarstva su podsjetili da je jedan od najuticajnijih ruskih dnevnih listova, Rosijska gazeta, objavio specijalni turistički dodatak o Crnoj Gori na osam strana, sa naglaskom na ponudu primorskog, centralnog i sjevernog regiona, plaže, nacionalne parkove, ali i tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo.

Ovaj dodatak objavljen je u tiražu od 150 hiljada primjeraka, kao i na portalu čija posjećenost broji 33 miliona na mjesečnom nivou.

– Imajući u vidu da su upravo turisti iz Rusije naši tradicionalni gosti, ponovno uspostavljanje direktnih avio-letova, koji su obustavljeni u martu prošle godine, je od presudne važnosti za nesmetan dolazak turista. Zato je ova tema visoko na agendi Ministarstva – navodi se u saopštenju.

Prema trenutno dostupnim informacijama, sedam avio-prevoznika iz Rusije najavilo je letove ka Tivtu tokom predstojeće ljetnje turističke sezone, što je, kako su ocijenili, dobar preduslov za značajan povratak ruskog tržišta u predstojećoj sezoni.

Najčitanije