4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljanje jedinstvene edicije izabranih djela Pavla Butorca

Butorac

U Kotorskoj katedrali će se u nedjelju 25. juna s početkom u 20 sati, održati predstavljanje edicije Izabranih djela biskupa Pavla Butorca. Urednik ovog monumentalnog izdanja koje se sastoji od 10 knjiga je don Srećko Majić, peraški župnik i direktor NIP „Gospa od Škrpjela“.

Na predstavljanju će govoriti mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjsko biskup u miru, akademik dr. Radovan Tomić, Slavko Dabinović i don Robert Tonsati, kancelar biskupije.

Knjige su tiskane u tvrdom povezu, a cijeli komplet knjiga objedinjen je i prikladnom kutijom, te će se moći nabaviti promotivnoj cijeni od 100 eura po kompletu.

Pavao Butorac, bio je povjesničar i teološki pisac (Perast, 26. III. 1888 – Dubrovnik, 22. XI. 1966). Studij teologije završio u Zadru 1910. Potom je službovao kao župnik i kateheta u gimnazijama u Kotoru, Zadru i Splitu, a zatim kao rektor kotorskoga sjemeništa 1918–20. Kotorskim biskupom imenovan je 1938., administratorom Dubrovačke biskupije bio od 1940., a dubrovačkim biskupom od 1950. Sudjelovao u radu II. vatikanskoga koncila (1963–65). Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu dodijelio mu je 1964. počasni doktorat.

Uz teme iz teologije i duhovnosti, težište njegovog znanstveno-istraživačkog rada bilo je na svjetovnoj i crkvenoj povijesti Boke i Južnog Jadrana.

Najčitanije