15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom”

Kvarnerski otoci pješice i biciklom

Autorski dvojac Lara Černicki i Stašo Forenbaher u utorak će u karlovačkoj Aquatici predstaviti knjigu “Kvarnerski otoci pješice i biciklom”, koja sadrži živopisne opise 70-tak izleta te pregledne karte, daljinare i brojne fotografije  Krka, Cresa, Lošinja i Rabu.

Knjiga je, ističu autori, namijenjena “hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija, ljubiteljima čarobne prirode i znatiželjnicima željnim istraživanja tragova prošlosti, a koje su za sobom ostavili ljudi koji su tisućljećima oblikovali kulturni krajolik kvarnerskih otoka”.

Černicki i Forenbaher kažu kako se nadaju da će dio svojih čitatelja i fizički, a ne samo čitanjem, povesti u obilazak kvarnerskih otoka, posebno sada s dolaskom proljeća.

Nakladnik je Libricon, a knjiga se sastoji od četiri poglavlja o četiri velika kvarnerska otoka, Krku. Cresu, Lošinju i Rabu.

U poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, dok poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga: Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije.

Sadržaj knjige, riječju i fotografijom, sažetak je dvogodišnjih obilazaka otoka, pješice i biciklima. od uvale do uvale, šumama i kamenitim visoravnima. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka.

Černicki i Forenbaher su se svojim prethodnim zajedničkim knjigama “Drvene crkve između Kupe”, “Starim cestama do mora”, “Starim cestama preko Velebita” i “Kratke šetnje u prošlost”, dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatske prirodne i kulturno-povijesne baštine, kao predani istraživači koji su javnosti otkrili niz do tada zapostavljenih spomenika kulture i kao vješti pisci koji i kod svojih čitatelja pobuđuju strast za istraživanjem, ističu u Libriconu.

Promocija knjige je večeras u 18 sati u Slatkovodnom akvariju Aquatika u Karlovcu.

Izvor:Hina

Najčitanije