22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen festivalski almanah Lirica br. 6

Šesto izdanje festivalskog almanaha 17. Međunarodnog festivala klapa Perast,  Lirica promovisana je u petak u Muzeju grada Perast. Lirica br.6 posvećena je djelu maestra Mari Katavića , dugogodišnjeg saradnika i člana stručnog žirija Festivala.

Izvršni direktor Festivala Milan Kovačević kazao je nešto više o procesu izrade Lirice.

“Već šestu godinu za redom pripreme Lirica počinju s jeseni u godini proteklog festival. U maju je sve spremno za štampu a iza gotovih almanaha čitaoci tek mogu da naslute mjesece pripremnog rada na pručavanju građe za pisanje tekstova, lektorisanje, kreiranje ilustracija, dizajna, uređivanje preloma, štampe. Sve to ide uz brojne konsultacije i dopisivanja. Najinteresantnija su ona koja se još od stvaranja knjige o Ludvigu Kubi, dešavaju u trouglu saradnika uz puno poštovanje osobenost, pravopisa i jezika na kojem pišu autori. Višegodišnji rad na toj knjizi je bilo neponovljivo iskustvo za nas u Festivalu između Jakše Primorca u Zagrebu, dr Zlate Marjanović u Pančevu i ovdašnjeg urednika. Ove godine taj trougao se formirao izmešu Mariovog Sarajeva, Zlatinog Pančeva i nas u Kotoru”, kazao je Kovačević.

Predsjednica NVO Međunarodni Festival klapa Perast, Tina Braić Ugrinić, kazala je da  svaka Lirica daje posebno otkriće, poseban prilaz, prikaz i novi osvrt na zaboravljeni, ali neuveli period iz peraškog i bokeljskog muzičkog naslijeđa.

„Obično mi se autori zahvale na lektorskom radu i recenziji, a slušaoci na ovom mom prokazu, ali zapravo sam ja zahvalna što sam dio niti koja vezuje njih i Vas sa pričom koja se otvorila preda mnom. Ne samo da me tekst i značenje priče svake godine obogaćuje, već trenira um sa raznim igrarijama unutar jezičkih konstrukcija, upoznaje sa autorom a da ga ni ne poznajem , koji je pripovjedač veza koja me spaja sa tim krajnjim djelom, koji se latentno povlači među redovima nekad svojom sugestiom, a najčešće načinom na koji prikazuje ono što piše”, kazala je Braić Ugrinić.

Mario Katavić kazao je da se nada da će biti bar dio soli u moru i da će njegova djela ostati iza njega.

,,Do sada sam napisao oko 400 obrada pjesama Boke Kotorske. Radim i dalje, Zlata Marijanović i ja pronašli smo još jedan dio pjesama Ludviga Kube koji je do sada bio nepoznat. Naročito me raduje to što u Boki počinju sa radom mlade klape”, istakao je Katavić.

Predstavljanje Lirice br.6

Mario Katavić je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan.

U Lirici br 6.  su prikazane obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije Zlate Marjanović, koja je priredila naučne prikaze partitura Katavića.

U muzičkom dijelu programa nastupile su dječija klapa Kotorski gardelini i dječiji hor Primorkinje iz Budve.

Najčitanije