16 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen Vodič planinarskih staza CG i BiH – Via Dinarika

vodič

Evidentna je potreba da se region Zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, a projektom Bijela Via Dinarika osmišljene su dvije tematske staze, sa ciljem da se očuvaju vlastite kulturne karakteristike i identitet Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Detaljan vodič i mapa planinarske staze koja spaja nacionalni park (NP) Sutjesku i NP Durmitor je izrađen u nastojanju da turisti i mještani budu upoznati sa prirodnim kulturno-istorijskim i svim drugim znamenitostima ove geografske cjeline.

To je saopšteno na prezentaciji povodom završetka projekta “Bijela Via Dinarika – staza koja prirodno povezuje”, koju je organizovao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Izvršna direktorica CSTI Svetlana Vujičić, kazala je da je evidentna potreba da se region Zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, koja će, kako je navela, biti autentična u mjeri u kojoj ona odražava sopstvenu kulturnu tradiciju.

Ona je istakla da će turisti moći da angažuju i usluge lokalnih vodiča, kao i usluge ostalih institucija i biznisa promovisanih u izrađenom Vodiču.

Ona je kazala da je staza Via Dinarika, koja prolazi kroz Crnu Goru, izabrana iz mreže nacionalnih staza, jer prirodno povezuje Crnu Goru sa ostalim državama Balkana.

“Prekogranične staze predstavljaju turističke proizvode koji daju brze rezultate, stvaraju vezu sa ruralnim područijima. Na taj način možemo da kreiramo uspomene sa transnacionalnim kontekstom i ponudimo impresivno iskustvo. Zemlje Zapadnog Balkana imaju veliku prednost u Evropi zato što posjeduje veliku baštinu, prirodne i kulturne resurse o kojima možemo pripovijedati priče bez državnih granica”, istakla je Vujičić.

Detaljan vodič

Predstavnik Planinarskog Saveza Crne Gore (PSCG) Pavle Bandović je, predstavljajući planinarski vodič za prekograničnu oblast Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kazao je da su, kroz sistematizovan sadržaj, pružene opšte informacije o odabranim stazama.

“Vodič predstavlja pokušaj da se informacijama i fotografijama približno dočara ljepota netaknute prirode, a korisnici upute da da prema svojim mogućnostima otkrivaju, proučavaju i uživaju u prirodnim i drugim atrakcijama planina Lelije, Zelengore, Maglića, Pivske planine, Durmitora i dijela Sinjavine. Takođe, kroz vodič nastojimo da upoznamo turiste i mještane sa prirodnim kulturno-istorijskim i svim drugim znamenitostima ove geografske cjeline”, istakao je Bandović.

On je naveo da je Vodič namijenjen i turističkim poslanicima, kao podsticaj da valorizuju to prekogranično područje

Opisi planinarskih etapa u Vodiču, pojasnio je Bandović, sažeti su u dvije integralne cjeline – Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kao „spona dva nacionalna parka i srodne orogeneze i morfogeneze koje su specifične za prekograničnu zonu centralnih Dinarida“.

“Vodič je ilustrovan topografskim kartama krupnije razmjere, 3D prikazom i profilom opisanih staza, razmjernikom, fotografijama atrakcija, detalja i panorama u zahvatu opisanih staza. Takođe, sadrži korisne informacije o smejštaju, vodnim objektima, kulturno-istorisjkim spomenicima, GPS geografskim koordinatama važnih tačaka”, saopštio je Bandović.

Projekat “Bijela Via Dinarika” se sprovodi kroz grant koji je dodijeljen od strane Savjeta za Regionalnu Saradnju (RCC) u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma. Projekat finansira Evropska unija, a implementira RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija Zapadnog Balkana, kroz podršku razvoju i promociji zajedničke regionalne kulturne i avanturističke ponude.

Najčitanije