22.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena “Café Daughter”

U maloj sali Dvorane „PARK“ – H.Novi juče je održan press povodom gostovanja WORKSHOP WEST PLAYWRIGHTS’ THEATRE (Zapadna pozorišna radionica) iz  Edmontona (Kanada) s predstavom „Kafe Ćerka“ (Café Daughter) koju je prema tekstu  Keneta T. Vilijamsa predstavu je režirala Liza Rejvensberger a igra Tifani Ajalik

Gostovanje kanadske predstave u Srbiji i Crnoj Gori (Herceg Novi)  podržali su Ambasada Kanade za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju i Canada Council.

Na konferenciji za novinare govorile su:

Barbara Talevski, član borda pozorišta  WORKSHOP WEST PLAYWRIGHTS’ THEATRE i producent regionalne turneje ove predstave

Olgica Marinković, predstavnica Kanadske Ambasade u Beogradu za odnose sa javnošću,

Tifani Ajalik, glumica i Gordana Krcunović, v.d. direktorica JUK Herceg fest

 Gordana Krcunović: Ovdje smo da najavimo predstavu, ali i da najavimo početak saradnje JUK Herceg fest i naše Opštine sa Ambasadom Kanade, kao i saradnju Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti sa kanadskim teatrom.

Krcunović je istakla i da je predstava na tek završenom festivalu monodrame i pantomime u Beogradu dobila nagradu stručnog žirija i publike te da tematizuje problematiku identiteta.

Znamo da je kriza identiteta dijagnoza savremenog čovjeka, ali za razliku od savremenog doba koje obično nudi eskapistička rješenja za krizu  identiteta ova monodrama otkriva ili pruža jedno zdravo rješenje.

Barbara Talevski:  Jako smo srećni zbog uspeha na Festivalu monodrame i pantomime na kome smo osvojili dve najznačajnije nagrade, glavnu nagradu Kolajna i nagradu žirija publike. Srećni smo zbog tog uspeha i drago nam  je da možemo da nastavimo našu turneju kod vas. Osim što su kanadska ambasada i jedan od partnera, Festival monodrame pomogli ovu predstavu, uradili su to sa kanadske strane značajne kanadske fondacije bez kojih ne bismo mogli da ostvarimo ovo  gostovanje, posebno ne u smislu putnih troškova koji su značajni  da dođe cela predstava iz Kanade u naš region.

Ova saradnja započeta je tako što su ambasada Kanade i Festival monodrame prepoznali važnost ove predstave, a razlog  za interesovanje oko onoga što radi  WORKSHOP WEST PLAYWRIGHTS’ THEATRE u Kandi  jeste da su oni već uključeni u rad sa srpskim teatrom u Kanadi i već su postavili tekst srpskog autora Spasoja  Milovanovića u Edmontonu, bili su koproducenti, a predstava je igrana u februaru. Tako je započeta  saradnja i još traje, a mi se nadamo da ćemo je nastaviti i sa vama.

Tifani Ajalik: smatram da je jako važno da ova predstava gostuje i van Kanade jer se bavi pitanjima pred kojima se svi mi nađemo u jednom trenutku života: ko smo mi , kome pripadamo i to je u stvari ključna tema ove predstave.  Priča je zasnovana na istinitoj biografiji kanadske senatorke  Lilian Eve Kuan Dajk koja je poreklom po  majci Kri Indijanka a po ocu Kineskinja  i bavi se njenom životnom borbom koja je u Kanadi pedesetih godina prošlog veka bila izuzetno teška. Ona se kao žena izborila da bude doktor. Borba je bila teška i zbog njenog identiteta koji nije ni anglofoni ni frankofoni već je zbog porekla smatrana građankom drugog reda. Ona je uspela da postane prvi doktor nauka koji je drugog porekla.

Zanimljivo je da u ovoj monodrami Tifani Ajlik glumi 12 ličnosti, djevojčicu od devet godina sve do djevojke koja doktorira,ali glumi i svoje roditelje, nastavnike, prijatelje, i posebno joj je, rekla je bilo interesantno da glumi starije osobe….

Najčitanije