15 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena prva turistička mapa puta starih maslina

Turisticka-mapa starih maslina

Kancelarija za upravljanje projektima Opštine Bar predstavila je prvu turističku mapu puta starih maslina maslinjaka Džidžarin blizu Starog Bara, namijenjenu turistima koji žele da obiđu i dožive ljepote barskih maslinjaka.

Iz Opštine Bar je saopšteno da je ta mapa urađena u okviru projekta prekogranične saradnje Cross Border Ol, finansiranog preko programa Interreg Italija-Albanija-Crna Gora.

Šefica Kancelarije za upravljanje projektima, Ana Živanović, kazala je da posjetioci koji obilaze Stari grad Bar ni ne slute kakve se ljepote nalaze u njegovoj neposrednoj blizini, u maslinjaku.

„Osnovna ideja je bila da turistički valorizujemo maslinjak tako što ćemo ga predstaviti na mapi zajedno sa već valorizovanim kulturnim lokacijama i drugim atrakcijama u Baru, i posjetioce sa tih lokacija usmjeriti i ka putu maslina“, rekla je Živanović.

Ona je dodala da je uvjerena da će mapa služiti posjetiocima Bara za bolje upoznavanje grada i njegovih prirodnih resursa, ali i turističkim agencijama kao dobra ideja za kreiranje novih izletničkih tura. Mapa puta starih maslina biće uspješan alat za dodatnu promociju Bara i valorizaciju puta maslina i agro-turizma.

Barska mapa puta starih maslina daje prikaz uže lokacije maslinjaka, Stari grad, ostatke kulturno-istorijskih dobara, kamene mostove i česme, izvorište Kajnak, Stari mlin i 23 stare masline, kao i širi prikaz centra Bara s vjerno ilustrovanim kulturnim lokacijama i atrakcijama gradskog jezgra.

Iz Opštine su saopštili da će stare masline biti obilježene i na terenu informativnim tablama s podacima o stablima, njihovoj procijenjenoj starosti i geografskim koordinatama.

Oni su kazali da je mapa puta starih maslina distribuirana subjektima turističke privrede i institucijama kulture, odnosno Turističkoj organizaciji, Kulturnom centru, hotelijerima i turističkim agencijama, kako bi bila dalje distribuirana turistima tokom ove i naredne godine.

„Zainteresovani turistički poslenici koji žele da obezbijede mape za svoje goste, moći će to da urade i nakon predstavljanja, u kontaktu sa Kancelarijom za upravljanje projektima“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije