20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljeni „Veliki slikari u Boki Kotorskoj“ prof. Lazara Seferovića

„Veliki slikari u Boki Kotorskoj” naziv je knjige prof. Lazara Seferovića koja je promovisana sinoć u dvorani Park u Herceg Novom.

Ovo je osma knjiga autora, povjesničara umjetnosti, koja je u stvari i mala enciklopedija u kojoj je predstavio trinaest slikara, gotičkog, renesansnog, baroknog i modernog doba slikarstva u Boki Kotorskoj, od 15 – 21. vijeka.

O knjizi su govorili spisateljica i slikarica Bosiljka Pušić, pisac i književni kritičar Vujica Ognjenović, konsultant za strategiju i marketing kompanije Azmont Portonovi, Senko Čabarkapa, biznismen Dušan Radović Krušo, koji je pomogao štampanje prethodne autorove knjige i dizajner Mateja Pašeta.

„Lazar Seferović je sačinio, napisao mnoge knjige koje će, sigurna sam biti prisutne na mnogim fakultetima na kojima se izučava istorija umjetnosti, u mnogim muzejima i to će biti nagrada za sve ono što je stvorio. Kruna njegovog stvaralačkog rada je ova knjiga o slikarstvu u Boki Kotorskoj. Večeras smo došli ovde da se zahvalimo Lazaru Seferoviću za ovakav poduhvat, da mu poželimo zdravlje i da nas obraduje bar još jednom knjigom“ – kazala je Bosiljka Pušić.

Predstavljajući knjigu pisac i književni kritičar Vujica Ognjenović istako je da knjiga predstavlja značajno ostvarenje te da je nedostajala Boki ali i mnogo šire.

„Lazar Seferović ovom knjigom definiše svoje umjetničko stvaralaštvo, pri čemu dokazuje svoju urođenu sklonost prema trajnom zapisu zavičajnog nasleđa. Zajedno sa svojim predhodnim knjigama daje zaokruženu umjetničku cijelinu ovog podneblja“ kazao je Ognjenović

„Ima još slikara iz Boke Kotorske, ali ja sam se opredjelio za ovih trinaest, antologijskih velikana“ – kazao je između ostalog Seferović predstavljajući svoju najnoviju knjigu.

U knjizi „Veliki slikari u Boki Kotorskoj“ autor je predstavio, Lovra Mаrinov Dobričevića, slikаra bаrokа iz 17.vijekа Tripa Kokoljа, zаtim Dimitrija Dаskаla i njegove sinove iz Bokokotorske ikonopisne škole kojа je rаdilа od 17. do 19.vijekа. Predstavljeni su Antun i Vesnа Šojаt, Milo Milunović, Đorđe Prаvilović, Anđelko Arnаutović, Mаto i Špiro Đurаnović, Aleksаndаr Aco Prijić, Lukа Berberović, Vаsko Lipovаc, Miodrаg Dаdo Đurić i Vojislаv Vojo Stаnić.

Nа 270 strаnicа ove reprezentаtivne knjige nаlаzi se 460 reprodukcijа i fotogrаfijа, štampana je u 500 primjeraka, pokrovitelj izdanja je Azmont investments.

Najčitanije