7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici CDPR-a na 27. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2017”

Sabatina Primošten 2017.

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR)  učestvovali su na 27. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2017”,  koji se održao od 2 – 5. novembra  u Primoštenu / Republika Hrvatska pod visokim  pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Proslava je započela sadnjom mlade loze ispred hotela, da bi zatim  bila održana svečana sjednica kojom je obilježeno 110 godina  Zadružnog saveza Dalmacije, inače organizatora susreta. Inače na ovogodišnju Sabatinu pristiglo  je dosad najviše uzoraka – njih čak 420.

Sabatinu je službeno otvorio Krešimir Ivančić, izaslanik premijera  i pomoćnik ministra poljoprivrede. Tom prilikom najavio je u 2018.  godini i novi Zakon o vinu u Republici Hrvatskoj. Na završnoj večeri Sabatine 2017 u primoštenskom hotelu „Zora”,  pored proglašenja šampiona, podijeljene su brojne zlatne, srebrne i  bronzane medalje i plakete za kvalitena vina. Nagrade su dobili i inostrani sudionici Sabatine –  vinari iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje  ocijenjeno vino i šampion Sabatine 2017 je TRAMINAC iz OPG Đurinski  Kupljenovo. Veliki pehar i šampionsku nagradu za crna suva i polusuva vina pripalo  je vinu VILIN PLES CUVÉE 2015. – CRVIK d.o.o. Komaji , šampion bijelih  suvih i polusuvih vina je MALVAZIJA 2015. – vina Ferenc Đulio iz  Vižinada.

Šampion grupe Pošipa je POŠIP MARKO POLO 2016. – POŠIP,  poljoprivredna zadruga Čara s otoka Korčule, dok je šampion grupe  Plavaca DINGAČ – MATUŠKO VINA d.o.o. Potomje. Za izgled proizvoda šampionsku titulu vino NAVIS MYSTERIUM AMFORA  2012. EDIVO d.o.o.. iz Janjine. Na Sabatini je preko 500 vinara i gostiju takođe moglo razgledati  sajam vinogradarstva i vinarstva, berzu i izložbu vina i proizvoda od  grožđa i vina, a održan je naučno – stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Stručni skup Savjetodavne službe, te panel parlamentarne  eurozastupnice Marijane Petir.

Sudionici Sabatine obišli su čuvena vinogorja Bucavac, čija se  fotografija nalazi u zgradi UN, zatim vinograde i podrume OPG Radoslava  Županovića, etno selo Jurlinovi dvori i Primošten burni sa njegovom  poljprivrednom zadrugom. Prilikom boravka na „Sabatini 2017” predstavnici CDPR-a su  predstavili crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal  „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijelili ga prisutnim sudionicima. U brošurama su  objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od  istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih  oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Međunarodni susret „Sabatina 2017” je bio istovremeno prilika da  CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove  života i konstantnu fizičku aktivnost, predstavi svoje djelovanje.  Istovremeno naglašavamo da je prevencija na ovaj način uz pravilnu i  zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti. Stoga je još od davnina poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se  nadamo da su mnogi to pročitali i zapamtili: „Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno”.

Najčitanije