14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici CDPR-a na susretu vinara „Sabatina 2021” u Cavtatu

Sabatina 2021.

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 31. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2021”, koji je održan od 04 do 07. novembra tekuće godine u Cavtatu / Republika Hrvatska pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Još od davnina je poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se nadamo da su mnogi to pročitali i zapamtili: „Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno”.

Tokom susreta u Hotelu Croatia u Cavtatu priređen je veliki broj programa, između ostalog i Okrugli sto o zadrugarstvu, zatim uvijek interesantna i atraktivna tradicionalna radionica o vinu prof dr Bernarda Kozine, zatim kao i svake godine Radionica „Wine Gastro Show”, kao i predstavljanje novih knjiga o vinovoj lozi i vinu izašlih od prošle Sabatine.

Istovremeno za vrijeme Manifestacije u subotu 06. novembra organizovan je za učesnike interesantan studijski obilazak uz upoznavanje vinogradarsko – vinarskih i kulturno – istorijskih destinacija Dubrovačko – neretvanske županije (Lokrum, Dubrovnik, Konavle), kao i ručak u Mjesnom domu Gruda u Konavlima.

Poslednje večeri susreta nakon svečanog uručivanja priznanja za kvalitet i izgled, kao i proglašenja šampiona Sabatine 2021., održan je Bal šampiona uz prezentaciju i degustaciju šampionskih vina Sabatine. Poslednjeg dana u nedjelju posjećena je Vinarija Crvik.

Prilikom boravka na susretu „Sabatina 2021” predstavnici CDPR-a predstavili su crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijelili ga prisutnim sudionicima. U brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Međunarodni susret „Sabatina 2021” je istovremeno bio prilika da CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i konstantnu fizičku aktivnost predstavi svoje djelovanje. Istovremeno naglašavamo da je prevencija na ovaj način uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti.

Najčitanije