13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pregled kratkih vijesti iz svijeta

Švedska – foto Beta /AP

STOCKHOLM – Švedska je zakazala u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa, izjavio je u četvrtak kralj Carl XVI Gustaf. U Švedskoj, koja broji oko 10 miliona stanovnika, od novog koronavirusa je umrlo preko 7800 ljudi, znatno više nego u susjednim nordijskim zemljama.

VATIKAN – Papa Franjo je pozvao svjetske čelnike da novac za oružje preusmjere za borbu protiv koronavirusa i učine sve da cjepiva stignu u najsiromašnije države. Katolička Crkva je pod Franjom zauzela čvršći stav protiv nuklearnog naoružanja i pozvala da ga se potpuno napusti. Franjo je 2017. rekao kako države ne bi smjele gomilati takvo oružje čak i u svrhu odvraćanja neprijatelja.

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio nadu da će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pomoći u rješavanju nekih od teških pitanja koja opterećuju odnose Moskve i Washingtona. “Pretpostavljamo da će novoizabrani američki predsjednik razumjeti što se događa, on je osoba koja ima iskustva i u unutarnjoj i u vanjskoj politici”, rekao je Putin na godišnjoj maratonskoj konferenciji za novinare.

LUXEMBOURG – Evropski sud pravde osudio je Mađarsku zbog kršenja zakona Evropske unije o azilu, što je nova kazna za spornu migracijsku politiku premijera Viktora Orbana. Sud je još u maju presudio da su tražitelji azila bez valjana razloga zadržavani u kampovima u “tranzitnim zonama” na granici sa Srbijom. Mađarska vlada je nakon toga zatvorila sporne kampove koje je bila otvorila 2015.

Izvor:Hina

Najčitanije