21 C
Kotor

Slušaj online radio

Preko 94 odsto turista bi preporučilo Crnu Goru kao destinaciju za odmor

NTO – istraživanje

Preko 94 odsto turista preporučilo bi Crnu Goru kao turističku destinaciju, a gosti ocjenjuju kvalitet ponude sa vrlo dobrim, pokazali su rezultati istraživanja koje je predstavila Nacionalna turistička organizacija (NTO).

Direktorica NTO, Ana Tripković Marković, rekla je da Istraživanje o stavovima i potrošnji turista u Crnoj Gori /Guest Survey 2023/, predstavlja dragocjen alat koji daje smjernice za dalje unapređenje turističke ponude.

“Za NTO nalazi istraživanja predstavljaju temelj za buduće marketinške strategije i odabir tržišta. Dubinsko razumijevanje profila, potreba, preferencija i stavova turista će nam poslužiti kao vodič u identifikaciji prioritetnih tržišta, usmjeravanju marketinških kampanji i razvoju proizvoda i usluga”, kazala je Tripković Marković.

Prema njenim riječima, podaci o dnevnoj potrošnji turista po svakom od emitivnih tržišta, pored ostalog, biće važan kriterijum za planove i ulaganja na datom tržištu.

“Takođe, dužina boravka u destinaciju, učestalost dolazaka i aktivnosti tokom boravka u destinaciju važni su parametri. Pored toga, istraživanje daje podatke koji će biti korisni za planiranje kanala komunikacije sa emitivnim tržištima”, poručila je Tripković Marković.

Rezultati istraživanja, koje je sprovedeno na uzorku od 4,34 hiljade ispitanika, pokazali su da turisti ocjenjuju kvalitet ponude sa vrlo dobrim, odnosno četiri i čak 94,4 odsto njih bi preporučilo Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Istraživanje, koje je realizovano u periodu od jula do kraja oktobra prošle godine, sprovela je kompanija Ipsos Strategic Marketing.

Istraživanje je obuhvatilo širok spektar parametara uključujući profil turista, motive dolaska, njihove preferencije i potrošnju, zadovoljstvo uslugama i percepciju destinacije opštinama Budva, Bar, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Cetinje, Podgorica, Žabljak i Kolašin.

Izvršni direktor kompanije Ipsos, Vladimir Raičević, kazao je da je, na osnovu rezultata istraživanja, jasno da turisti prepoznaju mnoge prednosti Crne Gore kao turističke destinacije, uključujući gostoprimstvo, osjećaj sigurnosti, mogućnosti za zabavu, kao i odnos cijene i kvaliteta usluga.

“Istraživanje je pokazalo da je Crna Gora destinacija kojoj se turisti rado vraćaju i odličan je reprezent turizma u njegovom pravom smislu. Osim toga, identifikovane su oblasti koje zahtijevaju unapređenje kako bi se povećala konkurentnost Crne Gore na turističkom tržištu, posebno kada je u pitanju saobraćajna dostupnost i infrastruktura”, rekao je Raičević.

Veliki broj elementa turističke ponude ocijenjen je sa četiri i više, između ostalog, ljepote prirode i kraja, lična sigurnost, komfor smještaja, ljubaznost i gostoljubivost i kvalitet usluga u smještajnom objektu.

Direktor lokalne Turističke organizacije (TO) Prijestonice Cetinje, Nikola Jablan, smatra da je istraživanje vrlo korisno, kako za njihove dalje planove, tako i za donošenje strategije razvoja turizma Prijestonice, što je jedan od prioriteta u narednom periodu.

“Rezultati istraživanja će biti od pomoći prilikom kreiranja paketa aranžamana koje planiramo da radimo u narednom periodu”, rekao je Jablan.

Prema njegovim riječima, benefite od dobijenih rezultata imaće svi turistički poslenici, koji će svoje ponude moći da usklade sa potrebama tržišta, te na taj način privuku veći broj gostiju.

Direktor LTO Kotora, Jovan Ristić, kazao je da strateško planiranje razvoja turizma, zasnovano na održivim principima, mora biti građeno na iskustvu sazdanom od validnih istraživanja.

“Informacije dobijene od samih turista, uključujući naknadnu analizu i obradu tih podataka, predstavljaju najkvalitetniji izvor procjena za sve buduće aktivnosti. Crna Gora, iako turistički sve prepoznatljivija, mora raditi na posebno struktuiranim elementima ponude u cilju profilacije vrste pa i dužine trajanja posjeta”, rekao je Ristić.

Perast – Boka Kotorska – foto NTO

Prema njegovim riječima, procjene o mogućem karakteru razvoja se najneposrednije dobijaju ovakvim istraživanjima.

“Dobili smo i podatke koji su bliski našim iskustvima kada je sam Kotor u pitanju. Stari grad je najposjećenije mjesto/atrakcija u primorskoj Crnoj Gori sa 17,4 odsto, a kad je struktura generacijskog profila u pitanju Kotor je posebno zanimljiv za pripadnike dobi od 63 do 78 godina, u procentu od 32,5 odsto”, kazao je Ristić.

Menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara, Nikoleta Nikčević, saopštila je da se tokom jula svake godine radi analiza zadovoljstva turista na barskoj rivijeri, te da su rezultati anketa u skladu sa istraživanjem.

“Osim pozitivnih komentara, ja bih se osvrnula na neke nedostatke u destinaciji koje želimo iz godine u godinu da minimiziramo i da iz ankete izvučemo ono što želimo da popravimo, gdje možemo biti bolji i, naravno, one pozitivne karakteristike podići na jedan veći nivo”, kazala je Nikčević.

Direktorica LTO Kolašin, Zorica Milašinović, takođe, ističe značaj ovakvih istraživanja za buduću strategiju i aktivnosti lokalnih turističkih organizacija.

“Kroz ovakvu vrstu istraživanja dobijamo smjernice koje usluge je potrebno unaprijediti i samim tim poboljšati boravak turista u našem gradu, a ujedno i povećati broj noćenja turista koji posjete Kolašin. Pored toga, kroz ovo istraživanje vidimo šta je to što nedostaje našem gradu da bi se našli u top deset destinacija za savršen odmor”, navela je Milašinović.

Osim pomenutih, dobijeni su i značajni podaci za planiranje kanala komunikacije. Najveći broj turista koristi internet kao izvor informacija, što je podatak koji je udvostručen u odnosu na prethodno istraživanje i jasno govori u kojem pravcu treba usmjeriti marketinšku kampanju NTO.

NTO je tokom prošle godine sprovela sveobuhvatnu analizu kvaliteta destinacije kroz pilot projekat za dvije destinacije – Cetinje i Kotor, a kroz slične projekte nastaviće da doprinosi poboljšanju kvaliteta turističke ponude i iskustva gostiju.

U cilju doprinosa sveukupnom unapređenju destinacije, NTO će rezultate istraživanja učiniti dostupnim svim relevantnim institucijama za turizam i pružiti im dobru informacionu osnovu za rad i djelovanje u okvirima njihovih nadležnosti, posebno resornom ministarstvu, Centralnoj banci, Privrednoj komori, Upravi za statistiku Monstat, LTO-ima, akademskoj zajednici, turističkoj privredi, kompanijama koje su vezane za turizam kao što su Aerodromi Crne Gore, Air Montenegro, Nacionalnim parkovima i Morskom dobru.

Izvor:MINA

Najčitanije