25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prutići od tikvica pečene u pećnici

Prutići od tikvica – foto https://vanilla-staubzucker.blogspot.com

Tikvica je jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. Jede je se na niz načina, od kuvane, svježe, samostalnog priloga, kao dijela različitih jela, od variva do burgera, pa čak i u desertima. Dakle, ako volite tikvicu, pronaći ćete način da ona završi na vašem tanjiru. Tikvica spada u porodicu tikvenjača (Cucurbitaceae) uz biljke poput krastavca, lubenice, dinje i različitih vrsta bundeva. Nalazimo je u nekoliko vrsta, a vrste se ponajprije razlikuju po boji, od snažno žute do tamnozelene.

PRUTIĆI OD TIKVICA PEČENE U PEĆNICI
8 okruglih tikvica srednje veličine
3 cijela jaja
3 žlice bijelog brašna
3 žlice finog kukuruznog brašna ili palenta
ekstra djevičansko maslinovo ulje
so
Prekriti pleh za pečenje masnim papirom.
Zagrijati pećnicu na 180°C
Narezati tikvice na prutiće debele 1 x 1 cm
Razmutiti jaja i posoliti ih.
Uvaljati prutiće tikvica u bijelo brašno, protresti prutiće da s njih odstranite višak brašna, umočiti prutiće u razmućeno jaje i na kraju ih uvaljati u kukuruzno brašno.
Poslagati prutiće po masnom papiru, poprskati ih s malo maslinovog ulja i peći u zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta dok ne postanu smećkasti (vrijeme pečenja ovisit će o pećnici).
Poslužite s umakom od grčkog jogurta aromatiziranim mentom.
UMAK OD GRČKOG JOGURTA I MENTE
rukohvat listića svježe mente
150ml grčkog jogurta
Mentu dobro smrviti kako bi ispustila esenciju, dodajte grčki jogurt i posolite. Dobro promiješati (nije potrebno odstraniti mentu iz jogurta prije serviranja).

Najčitanije