16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera “Noći tribada” večeras u Tivtu

Pozorišna predstava u koprodukciji CZK Tivat i NVO Teatar mladih Cetinje u 20 sati na sceni CZK, cilj afirmacija rodne ravnopravnosti

Plakat

Tivatska premijera pozorišne predstave “Noć tribada” biće održana u Velikoj sali CZK večeras u 20 sati. Komad je rađen u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i NVO Teatar mladih Cetinje, uz podršku Evropske unije i Savjeta Evrope kroz program Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022, Univerziteta Crne Gore, Pravnog fakulteta i FDU Cetinje. Podgorička premijera održana je sinoć u Ethno jazz klubu Sejdefa.
Po tekstu Pera Ulova Enkvista, za režiju se pobrinuo Branko Ilić, a igraju Jelena Simić, Ivona Čović Jaćimović, Lazar Đurđević i Branko Ilić.

“Noć tribada” inspirisana je kontroverznim odnosom čuvenog švedskog književnog stvaraoca Augusta Strindberga prema ženama. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi i njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. “Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu, u kome muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji. S obzirom da u ovom vijeku postavljamo komad koji je nastao u prošlom, inspirisan događajima iz pretprošlog, postavlja se pitanje – koja je to loša konstanta u muško-ženskom odnosu i zašto”, navode producenti.

Iz CZK poručuju: “Cilj ovog umjetničkog projekta je afirmacija borbe za istinsku jednakost žena i muškaraca i emancipaciju žena u crnogorskom društvu. Svi mi koji smo uključeni u stvaranje komada „Noć Tribada“ vjerujemo u moć koju pozorišna umjetnost ima u buđenju empatije i mijenjanju svijesti jednog društva.

Naš projekat je humanitarnog karaktera, pozivamo vas da budete dio ove priče i umjesto uobičajene kupovine karte, donirate sredstva u iznosu koji odredite sami, kako bismo zajedničkim snagama pomogli u borbi protiv nasilja nad ženama. Kompletan iznos skupljenih sredstava biće usmjeren ka ovom cilju.”

Informacije i rezervacije na telefon 069342799.

Najčitanije