13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, enologije i knjiga za djecu.

Anđeli neće sići sa nebesa Đorđa Lebovića knjiga je koja sadrži devet priča, prvi put objavljenih. One kao da zamjenjuju nikad nenapisana dva završna poglavlja njegovog romana Semper idem. Jezik logoraša i autentičan opis logorske golgote u ovim pričama uzdignuti su na nivo humora, naizgled nesvojstvenog takvom mjestu. Likovi se po pravilu oslovljavaju nadimcima, dijalozi nose radnju, ali i taj dramaturški naboj začinjen je često crnohumornom šalom. U logoru, u nedostatku hljeba, humor je bio jedina moguća opcija da se zavara glad i da se preživi. U dodatku, Lebović secira lik Hitlera i pojavu nacizma. Izdavač je Laguna.

Klaudije bog i njegova žena Mesalina istorijski je roman Roberta Grevsa koji prikazuje život ovog rimskog cara uz ciničan prikaz njegove porodice – Julijevsko-Klaudijevske dinastije – u periodu od Cezarovog ubistva 44 godine prije nove ere  do ubistva cara Kaligule, 41 godine nove ere. Značajno mjesto u ovoj intimnoj biografiji ima i Valerija Mesalina. Bila je poznata po snažnom uticaju na svog muža, zbog koga je postala jedna od najmoćnijih žena svog doba, ali i po sklonosti ka promiskuitetu zbog kojeg je kod kasnijih generacija postala oličenjem razvrata, nemorala, dekadencije i izopačenosti Rimskog Carstva. Izdavač je Miba.

Mi protiv vas najnoviji je roman Fredrika Bakmana autora bestselera Čovek po imenu Uve. Medvedgrad je mali grad u kome su mještani navikli na nevolje i težak život. Slično je i u susjednom gradu Vresištu. Posla nema pa i jedni i drugi polažu nade u svoje hokejaške klubove. Svako traži način da se snađe u teškim vremenima a rivalstvo između dva grada prerasta u menilosrdnu bitku za novac i opstanak. Roman  pred nama posvećen je svim mukama i radostima, malim i velikim pričama koje sačinjavaju naše zajednice.  Rijetko se pronalazi priča o junacima do kojih nam je toliko stalo Izdavač je Laguna.

Igra prestola – Ilustrovano izdanje Džordža R. R. Martina donosi nam između ostalog slike u boji kao i crnobijele ilustracije. Ovi crteži udahnuli su novi život spletkama i tajnama, romantici i avanturama veličanstvene sage. Zima je, a na sjeveru živi kralj Robert. Ledenim prostranstvom u njegovo ime vlada Edvard Stark koji živi u miru i udobnosti sa suprugom, sinovima i kćerima. Još dalje, iza velikog Zida, prostire se divljina i u njoj strašna, neprirodna bića, zaboravljena tokom dugog ljeta. Niko, međutim, ne obraća pažnju na princa Visertisa koji planira da povrati svoje zakonito mjesto na tronu. Izdavač je Laguna.

Kineski vek knjiga je Volframa Elznera zahvaljujući kojoj ćemo se upoznati sa rađanjem nove svjetske velesile. Kina je vodeća svjetska sila 21. vijeka, ne samo na ekonomskom, tehnološkom i ekološkom planu nego i na socijalnom. Za vrlo kratko vrijeme ona je od jedne od najsiromašnijih zemalja u razvoju postala prosperitetno društvo. Ali njena dostignuća ne svode se isključivo na ekonomski rast. Elzner nam pruža zapanjujuće i mnogima nepoznate uvide u kinesku svakodnevicu i sve aspekte društveno-političkog sistema koji funkcioniše drugačije u odnosu na razvijene zapadne zemlje. Izdavač je Laguna.

Vinska škola – Od početnika do profesionalca knjiga je Jensa Privea koja za svakog ljubitelja vina predstavlja vrhunsko djelo. Od prvih stranica ona pretvara početnika u poznavaoca vina i to čini na jedan lak i pristupačan način. Vinska škola nam pruža podatke o zemljama i regionima u kojima se proizvodi vino, o raznim vrstama vinove loze, o nijansama pravljenja i posluživanja vina. Autor, inače jedan od najpoznatijih i nauglednijih poznavalaca kada je ova tema u pitanju, tumači i najvažnije pojmove iz oblasti vinarstva i opisuje način na koji se treba odnositi prema vinu. Izdavač je Begen komerc.

Mali umetnici nova je zabavna edicija za učenje i bojenja na kreativniji način, koja će nam istovremeno pomoći da se upoznamo sa najznačajnim slikarima. Kroz igre i zanimljivosti u njoj nas očekuju ni manje ni više nego Vinsent Van Gog, Pablo Pikaso, Leobardo da Vinči, Klod Mone, Renoar, Anri Matis, Pol Gogen i Pol Kle. Ova knjiga-slikovnica nam omogućava da završimo i obojimo ponuđeni model, da posmatrajući pažljivo sliku pogodimo koji dio platna nedostaje, da preslikamo sliku pomoću ponuđenog modela, i uz sve to, da saznamo mnoge zanimljivosti o slikaru iz određene sveske. Izdavač je Miba books.

Najčitanije