19 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, geopolitičke futuristike i knjiga za mlade.

Lela Fatalna Šimona A. Đarmatija knjiga je o prvoj starleti Kraljevine Jugoslavije. Jelisaveta Lela Salević nije bila samo privlačna žena. Ona je zračila magičnošću. Bila je puteno ženstvena i izrazito šarmantna. Tridesetih godina 20. vijeka iz temelja je poljuljala brakove tadašnjeg otmenog svijeta. Ponosno je igrala ulogu prve starlete tog vremena, a onda se zla kob poigrala s njom i njenim ljubavnicima i udvaračima. Lelin buran život i avanture, koje je autor rekonstruisao na osnovu pisanja ondašnje štampe i arhivske građe, vrtoglavo su svjedočanstvo skoro čitav vijek udaljenog doba o kojem sve manje znamo. Izdavač je Laguna.

Mikelanđelova laž Igora Berglera svjetski je bestseler. Najveća misterija u istoriji civilizacije samo što nije otkrivena. Ko je zaista bio Isus i šta je o tome znao jedan od najvećih umjetnika svih vremena, Mikelanđelo, te kakva opasnost prijeti hrišćanstvu? Rim je u panici zbog ubistava nekoliko kardinala. Vatikan je već rastrzan bezbrojnim skandalima, a hrišćanstvo gubi sljedbenike zabrinjavajućom brzinom. Iza ovih pogubljenja  zakompikovanih ubistvuna drugih kardinala u Meksiku, krije se zastrašujuća zavjera i razorna tajna za Crkvu, skrivena u dokumentu koji prije 500 godina otkrio Mikelanđelo. Izdavač je Vulkan.

DŽ. P. O’ Konel nas u romanu Hotel Portofino vodi na čarobnu italijansku rivijeru u britanski hotel sa svjetskom klijentelom. Hotel tek što je otvoren a njegova vlasnica ima mnoštvo problema. Nije lako ispuniti želje otmjene klijentele. Uz to se našla na meti lokalnog političara sklonog spletkama i korupciji koji prijeti da će je uvući u usijani kotao Musolinijeve Italije. Da stvari budu gore, ona ima problema i u braku, a njena djeca još pate od strašnih posljedica Velikog rata. Porodica se nada da njihove probleme može riješiti sin Lucijan kojem se ukazala idealna prilika za brak sa engleskom aristokratkinjom. Izdavač je Laguna.

Crkni, ljubavi Arijane Harviks roman je o majčinstvu, strasti i depresiji. U francuskoj seoskoj zabiti mlada žena se bori sa svojim demonima. Uloga majke i supruge ne da je ne ispunjava već je troši i uznemirava. Vrijeme uglavnom provodi maštajući da naudi sebi ili drugima. Ovaj roman istražujue destabilišuće učinke strasti ali i njene odsutnosti, rutinu i banalnost bračnog odnosa razotkrivajući brutalnost očekivanja da majčinstvo podrazumijeva potpuno potčinjavanje. Izdavač je Booka.

Opasne veze Šoderlo de Lakloa roman je čija sadržina do danas izaziva kontroverze. Ovaj klasik svjetske književnosti objavljen je samo nekoliko godina prije Francuske revolucije. U njemu autor prikazuje moralne i emocionalne izopačenosti dekadentnog društva. Bivši ljubavnici, markiza De Mertej i vikont De Valmon upuštaju se u sofisticiranu igru zavođenja i manipulacije kako bi se zabavili. Markiza izaziva Valmona da zavede nevinu Sesiliju dok je istovremeno zaokupljen osvajanjem vrle udate žene, predsjednikovice De Turvel. Posljedice njihovih poteza bće daleko ozbiljnije nego što su mislili. Po čuvenom romanu snimljen je film ovjenčan Oskarom, sa Džonom Malčkovičem, Liv  Turman i Kijanu Rivsom u glavnim ulogama, Izdavač je Laguna.

2030 knjiga je Maura F. Giljena koja govori o tome kako će se najjači trendovi današnjice preoblikovati budućnost svijeta. Ne tako davno radnika je bilo više nego penzionera, velike kompanije bile su okrenute isključivo ka tržištima Evrope i Amerike,  a papirni novac je najčešće bio jedino sredstvo plaćanja. Tom svijetu i tim pravilima došao je kraj. Nova stvarnost čvrsto će se ukorijeniti najkasnije do 2030. a u njoj će na svijetu biti više deda i baba nego unučadi, veća količina svjetskog bogatstva nalaziće se u rukama žena, biće više robota nego ljudske snage i više kompjutera nego ljudskih mozgova. Izdavač je Laguna.

Putovanje u središte priče – priručnik za kreativno pisanje knjiga je Anđelka Ružić koju je divno ilustrovao Mladen Anđelković. Ovaj priručnik će nas pripremiti za neobično književno putovanje i pomoći da se razvije vještina pisanja. U njemu ćemo pronaći 12 tema sa obrađenim važnim pravilima kojih se pisci drže da bi pisali dobru i zanimljivu priču. Saznaćemo, takođe, kako se gradi književni lik, šta je važno za vrijeme i mjesto radnje, kako nastaje zaplet, šta čini dobar početak i dobar kraj priče. U knjizi se nalaze i zanimljivi citati i odlomci iz pojedinih knjiga kao i brojne korisne vježbe. Izdavač je Kreativni centar.

Najčitanije