20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, prava i knjiga za djecu.

Frederik Begbede, jedan od najznačajnijih, najprovokativnijih i najpopularnijih savremenih francuskih pisaca, autor je Brane na Atlantiku, romana u pripovijeda kako se njegov prijatelj Berterot sav predao borbi protiv porasta nivoa mora. Priča se gradi natopljena šarmom nostalgije: djetinjstvo provedeno u rastrzanosti između razvedenih roditelja, slobodarski duh 70-ih, mladost, žurke i flertovi. Brana na Atlantiku je autobioografski roman u kome su humor i prijateljstvo lijek protiv tuge. Izdavač je: Booka.

Turčin šahista roman je Aleksandra Šurbatovića. 1769-e godine u dvorcu Šenburn krem habsburške monarhije okupio se kod Marije Terezije. U Dvorani ogledala svi sa nestrpljenje očekuju početak predstave koja je mjesecima glavna tema u bečkim kuloarima. Naime, Volfgang von Kempelen, najveći pronalazač i inženjer u carstvu, obećao je da će projektovati automat koji će moći ravnopravno da igra šah čak i sa vrhunskim igračima. Niko ne sluti da će prisustvovati događaju poslije kojeg svijet više nikada neće biti isti. Nakon velikog uspjeha na premijeri, svaki evropski dvor želi da ugosti Turčina šahistu. Izdavač je Blum.

Jato Kejt Stjuart odlična je priča o sazrijevanji i vrelom seksualnom oslobođenju. Sesilija je završila srednju školu, ali umjesto da uživa u slobodi prije početka studiranja, mora da radi u očevoj fabrici godinu dana kako ne bi ostala bez milionskog nasljedstva, Jednog dana upoznaje grupu mladića koji imaju istovjetnu tetovažu gavrana na ruci. Ne zna se koji je ljepši, ali svi djeluju problematično. Iako sluti da se bave nečim nezakonitim, Sesiliji ne može da odoli jednom od njih. Njegovo ime je Šon i on postaje zrak sunca u njenoj tmurnoj svakodnevici. Međutim, problem je što je privlači i Dominik. Izdavač je Laguna.

Trinaesti mesec – Portreti morskih nomada knjiga je Nataše Rogelje. Rogelja je provela sedam godina ploveći sa svojom porodicom između obala Mediterana koristeći etnografsku metodu da posmatra i upoznaje morske nomade, a književni stil da ih opiše. Na Mediteranu, prema nekim procjenama, na jedrilicama i drugim čamcima živi od tri do pet hiljada ljudi. Plovilo je njihov prvi, i često jedini dom. Međutim, ovo nije stručna knjiga o antropologiji morskog života. Trinaesti mesec je književna zbirka fascinantnih životnih priča koje su isprepletene s  autorkinim putovanjima. Izdavač je Geopoetika.

Kotorski portolan knjiga je za koju nema pouzdanih podataka ni ko je autor ni gdje i kada je nastala. Portolani su bili priručnici za obalnu plovidbu u kojima su se nalazila obavještenja o lukama. Od kraja 13. vijeka u njima se nalaze i podaci o vjetrovima, jačini i smjeru struja, geografskim koordinatama važnijih tačaka, režimu plima i oseka, svjetionicima. Ova knjiga se može tretirati kao rijetkost u bibliotečkom i kartografskom smislu. Cilj njenog objavljivanja  je da se detaljno obradi, prezentuje i valorizuje vrijedna građa o kojoj se malo znalo.

Pravni običaji u Slovena knjiga je Valtazara Bogišića čovjek koga je kroz naučni i zakonodavni rad vodila misao da je samo narodno iskonsko pravo ono dobro pravo, da je neophodno sakupljati i ispitivati narodne pravne običaje i na njima utemeljiti cijeli zakonodavni rad.  Kroz ovo djelo on je pokazao pravo bogatstvo materijalnih narodnih pravnih običaja u Slovena. Bogišić preporučuje komparativni metod, osnovan na unutrašnjoj vezi pravnih instituta i normi. Ono što posebno naglašava u ovoj knjizi je da pravne narodne običaje treba sakupljati, spojiti ih sa običajima drugih naroda i onda ih upotrijebiti. Izdavač je Talija.

Građevine ilustrovana je enciklopedija iz edicije Čudesna planeta. U pomenutoj ediciji ćemo pronaći zanimljive informacije o katastrofama, nepogodama, impozantnim građevinama, misterioznim događajima i avanturističkim poduhvatima. U ovoj knjizi susrešćemo se sa drevnim gradovima, svetilištima i arhitektonskim znamenitostima izgrađenim u različitim periodima ljudske istorije, koje nas svojom ljepotom ostavljaju bez daha. Proputovaćemo od Akropolja preko Koloseuma, Alhambre, Krivog tornja u Pizi, Kremlja, Ajfelove kule, Aja Sofije, Kineskog zida pa do statue Hrista Spasitelja. Izdavač je Pčelica.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije