19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, stripovane književnosti, istorije, narodne tradicije i knjiga za djecu.

U knjizi I onda opet, iz početka autor Filip Grujić kombinuje komične epizode s promišljanjima o ljubavi, pripovijedajući priču o preispitivanjima čitave generacije s autentičnošću nekog ko temu poznaje iz prve ruke. Centralni lik romana je mladić na prelasku iz dvadsetih u tridesete godine, upravo izišao iz duge veze,i sa nejasnom idejom šta želi od života. Njegova svakodnevica rastrzana izmneđu porodice, prijatelja, djevojaka i obaveza ima komičan, autorironijski ton, I onda opet, iz početka djelo je puno topline, istovremeno optimistično i cinično, pri pravi milenijanski roman u srpskoj književnosti. Izdavač je Booka.

Ja sam pisac istine knjiga je koja predstavlja antologiju kratke priče. Za 25 godina rada izdavačke kuće Lom objavljeno je na desetine kratkih priča, oko 400 pripovijetki, od kojih se u ovom izboru našlo dvadeset. Izdanje Ja sam pisac istine osim što predstavlja neke od najvažnjih autora, moglo bi da bude inspiracija mladim piscima koji još uvijek traže svoj put u književnosti. Unutar stranica ove knjige očekuju nas priče takvih veličina kao što su Fante. Selindžer, Bukovski, Džojs, Hamsun, Mopasan, Karver, Singer, Orvel, Čehov, Šalamov, Dovlatov, Kafka, Harms, Bernhard, Borhes i druri. Izdavač je Lom.

Sve što je muškarac Dejvoda Soloja sastoji se od devet priča o devet muškaraca u različitom životnom dobu – od nadobudnog gimnazijalca do bivšeg vojnika iz radničke klase, od ruskog oligarha koji razmišlja o samoubistvu do ostarjelog britanskog diplomate. Svaki od njih je na putu, daleko od kuće, i pokušava da shvati šta znači biti živ, ovdje i sada. Kako ova uznemirujuće ali nerijetko i urnebesno komična knjiga odmiče, protagonista svakog poglavlja stariji je od prethodnog. Autor Dejvid Soloj, izuzetni majstor novog realizma, prividno nepovezane narative spaja u genijalan i inovativan roman i čitaoce navodi na pitanje šta zapravo znači biti muškarac u Evropi u 21. vijeku. Izdavač je Booka.

Gorski vijenac u stripu: Urednici ovog specifičnog izdanja su, kao ljudi posvećeni stripu, dugo vrebali priliku i pregovarali sa raznim autorima da bi do ovakvog specifičnog izdanja došlo. Dodatno su bili podstaknuti saznanjem da većina učenika u školi ne pročita Gorski vijenac do kraja, ponajviše zbog nerazumijevanja arhaičnog jezika. Slikovni prikaz će većini približiti lakše razumijevanje i djelo približiti mladim naraštajima. Crteže potpisuje Geza Šetet, a izdavač je Forma B.

Istorija Vizantije čuvena je knjiga Georgija Ostrogorskog. Ovo djelo prevedeno je na sve svjetske jezike i danas se još uvijek smatra jednim od najsveobuhvatnijih jednotomnih pregleda vizantijske istorije. Ostorogorski je proučio gotovo sve vidove života Vizantije: političku istoriju, socijalno-ekonomsku istoriju, istoriju ideja i odnose sa slovenskim svijetom. Knjiga će nas povesti od samih početaka, od nastanka Vizantijskog carstva kao produžetka Rimske imperije i upoznati nas sa svim važnijim periodima, vladarima, crkvama, palatama, pa sve do njegovog opadanja i propasti. Izdavač je Miba books.

U knjizi Narodna tradicija najmlađi čitaoci će se upoznati sa Lukom i njegovm sestrom Anom. Njih dvoje raspust često provode kod bake i deke na selu. Glavni razlog je što ih oni uvijek povedu na čarobno putovanje, u svijet divnih, nezaboravnih priča. Pažljivo slušajući sve te priče Luka i Ana će se upoznati sa porodičnim praznicima i narodnim običajima. Izdavač je Pčelica.

U luksuzno ilustrovanoj knjizi Čarobne bajke velikog formata i u punom koloru, prikupljene su bajke iz cijelog svijeta – od Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Zapadne Afrike, pa sve do Azije i Okeanije. Spisateljica Lora Sampson i ilustratori Kvan i Lijen stvorili su čudesnu zbirku priča koju će čitati i buduće generacije. Izdavač je Laguna.

Najčitanije