15 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, filozofije i knjiga za djecu.

Gdje biste vi kupili zemljište u slučaju apokalipse? Junak romana odlučuje da to bude u Tasmaniji. Dovoljno je južno da se izbjegnu pretjerano niske temperature. Ima dovoljne rezerve slatke vode, nalazi se u demokratskoj državi i ne nastanjuju je grabljivice kojima je plen čovek. Nije previše mala, ali je ostrvo, dakle, lakše se brani. Tasmanija je roman o budućnosti. O budućnosti koje se plašimo i koju priželjkujemo. Svi se prepoznajemo u ovom veoma osjetljivom, živom i savremenom djelu. Jer svako od nas traži svoju Tasmaniju, mjesto gde se, jednostavno, možemo spasti. Izdavač je Laguna.

U miljeu karipskih zavodnika, vlažnih i toplih noći, senzualne muzike, i oštrog kontrasta između turizma i bijede, u svom poslednjem, posthumno objavljenom romanu, Vidimo se u avgustu, Gabrijel Garsija Markes govori o ljubavi u zrelim godinama, o želji, životu i samospoznaji, kao i tome da nikoga suštinski ne poznajemo i da neke tajne, htjeli-ne htjeli, nosimo sa sobom u grob. Deset godina nakon što smo pomislili da to više nikad neće biti moguće, imamo priliku da uživamo u novootkrivenom dragulju voljenog kolumbijskog nobelovca. Izdavač je Sezam book.

Roman Crveni šator Anite Dajamant postao je moderni klasik. Ime glavne junakinje je Dina. U Bibliji, u Knjizi Postanja, samo se pominje u mnogo poznatijim poglavljima o njenom ocu Jakovu i njegovih dvanaest sinova. Ispričan glasom Dine, roman otkriva tradicije i nemire u životima žena iz prošlosti. Dinina saga otkriva zaboravljeni svijet čudesnih rađanja, robova, zanatlija, kućnih bogova i sestrinskih tajni. Autorka na veličanstven način opisuje živote žena iz doba koje je izrodilo našu civilizaciju i naše najtrajnije vrijednosti. Izdavač je Laguna.

Leto autorke Tuve Janson klasik je svjetske literature. Ostarjela umjetnica i njena živahna i prgava unuka Sofija provode ljeto na jednom ostrvcetu u Finskom zalivu. Zajedno istražuju okolinu i doživljavaju svakojake avanture. Baba i unuka se svađaju, raspredaju o životu, smrti, prirodi, ljubavi. Život na ostrvu teče sporo, lako, kao da se ljeto neće nikada završiti, ali romanom ipak provejava slutnja da je sve prolazno, a ljepota, spokoj i život efemerni. Roman zasnovan na odnosu starice i djevojčice mogao bi lako da sklizne u sentimentalnost, ali to se ne dešava i u tome se ogleda genijalnost ove autorke. Izdavač je Odiseja.

Posao sa nepunim radnim vremenom u video-klubu, povremeno društvo nekolicine prijatelja i neambiciozna dnevna rutina koja se u najvećem broju slučajeva završava picom i gledanjem filma u jednosobnom stanu u Stokholmu. Tako izgleda život junaka roman Račun, autora Jonasa Karlsona. Sve se mijenja kada junaku stigne misteriozni račun na 5,7 miliona kruna, što je cijena svega što je zaradio u životu. Ova je knjiga, ispunjena zavodljivim humorom i oštrim zapažanjima o ludostima našeg doba. Izdavač je Laguna.

Zašto se niste ubili memoarska je proza Viktora Frankla, ali i važan i uticajan filozofski esej o prevladavanju užasa rata i užasa nepostojanja smisla. Frankl tvrdi da ne možemo da izbjegnemo patnju, ali možemo da pronađemo smisao u njoj. Zato je ova knjiga i dan-danas jedna od rijetkih pohvala čovjeku i njegovim mogućnostima prevladavanja tamnih i mučnih životnih okolnosti. Izdavač je Kontrast.

Plastelin je knjiga namijenjena mlađim čitaocima koja nudi jednostavna uputstva kako da na lak način oblikujemo životinje. Djeca će se zabaviti praveći od plastelina divne figure. Svaki postupak je detaljno objašnjen jednostavnim jezikom koji je djeci lako razumljiv, a svako objašnjenje je adekvatno ilustrovano tako da će mlađi čitaoci biti oduševljeni čitavim nizom životinja koje mogu da naprave započinjući od prostih oblika kao što su lopte i glistice do plastelina. Roditelji, vaspitači i nastavnici biće zadovoljni ovim umijećem koje djecu uvode u svijet umjetnosti i pomaže da ispolje sav svoj kreativni potencijal. Izdavač je Mali princ.

Najčitanije