21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Preporuke za čitanje iz Knjižare So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, istorije umjetnosti, prava i knjiga za djecu.

Đulio Leoni napisao je Poslednju Danteovu tajnu, uzbudljiv i šokantan istorijski krimi-roman, čija radnbja počinje u Pizi, 1313, godine. Na sahrani Hajnriha Osmog, Dante postaje svjestan da su zajedno sa carem umrle i njegove nade za budućnost Italije, kao i mogućnost da se, konačno, vrati u Firencu. Druga linija romana odvija se u Lučeri, 1936, gdje se prilikom restauracije jedne crkve otkrivaju mnoge tajne, a među njima i jedna koja se tiče oca italijanske književnosti – Dantea Aligijerija. Izdavač je Laguna.

Frederik Begbede, jedan od najznačajnijih, najprovokativnijih i najpopularnijih savremenih francuskih pisaca, autor je Brane na Atlantiku, romana u pripovijeda kako se njegov prijatelj Berterot sav predao borbi protiv porasta nivoa mora. Priča se gradi natopljena šarmom nostalgije: djetinjstvo provedeno u rastrzanosti između razvedenih roditelja, slobodarski duh 70-ih, mladost, žurke i flertovi. Brana na Atlantiku je autobioografski roman u kome su humor i prijateljstvo lijek protiv tuge. Izdavač je: Booka.

U romanu Prevršena mera Džejmsa Patersona ubica sa poremećenim osjećajem za pravdu drži Vašington pod opsadom. Samo detektiv Aleks Kros može da je privede kraju. Život u Vašingtonu nikad nije bio opasniji. Kad se u tihoj noći na auto-putu prolome pucnji, jedan čovek strada. Iako se to u početku čini kao napad bijesnog vozača, izgleda da se ipak radi o nečem zlokobnijem. Nije nikakva tajna zašto je Džejms Paterson najpopularniji pisac trilera na svijetu. Izdavač je Laguna.

Knjižica kolekcionara Zorana Radimira iz Dobrote Skriveni svijet enterijera donosi priču o tome kako je palata po definiciji “velika i lijepa kuća” ili građevina koja se u sklopu naselja ističe veličinom i raskošću. Riječ palata potiče od Palatina, brijega u starom Rimu gdje se nalazio dvor cara Avgusta i gdje su njegovi nasljednici gradili raskošna prebivališta – palate. Pomorci Boke Kotorske gradili su takve objekte, donosili sa svojih putovanja skupocjene umjetničke predmete i njima ukrašavali palate i crkve. Knjiga pred nama vodi nas u obilazak jednog svojevrsnog zalivskog muzeja, u bogatstvo dobrotske palate Radimir.

Kapitalna po značaju i obimu, Jansenova istorija umetnosti knjiga je koja je još od prvog objavljivanja 1962. godine upoznavala mnoge naraštaje studenata sa širokim svijetom zapadne umjetnosti i nahnjivala milione poklonika iste. Ovo inovativno izdanje zadržalo je Jansonov poseban narativni stil, izrazit stručan autoritet i nenadmašam umjetnički program, ali su dodate nove teme i umjetnička djela koja su danas ključna za proučavanje umjetnosti. Zahvaljujući Jansonovoj inteligenciji i neuporedivom kvalitetu ilustracija ova maestralno, uravnoteženo i duhovito ispričana priča o istoriji umjetnosti proširuje našu sposobnost razumijevanja i ocjenjivanja umjetničkih djela. Izdavač je Laguna.

Pravni običaji u Slovena knjiga je Valtazara Bogišića čovjek koga je kroz naučni i zakonodavni rad vodila misao da je samo narodno iskonsko pravo ono dobro pravo, da je neophodno sakupljati i ispitivati narodne pravne običaje i na njima utemeljiti cijeli zakonodavni rad.  Kroz ovo djelo on je pokazao pravo bogatstvo materijalnih narodnih pravnih običaja u Slovena. Bogišić preporučuje komparativni metod, osnovan na unutrašnjoj vezi pravnih instituta i normi. Ono što posebno naglašava u ovoj knjizi je da pravne narodne običaje treba sakupljati, spojiti ih sa običajima drugih naroda i onda ih upotrijebiti. Izdavač je Talija.

Razgibajte svoje vijuge uz knjigu Mislite kao Šerlok Holms. Upustite se u detektivsku avanturu koja počinje u ulici Bejker i budite desna ruka Šerloku Holmsu dok rješava slučajeve koji su za druge nerješivi. Analizirajući neke avanture slavnog detektiva, saznaćete kako funkcioniše njegov umi odakle potiče njegova genijalnost, a kroiz specifičan način razmišljanja naučićete kako da izvučete najbolje i iz svoga uma. Knjiga Mislite kao Šerlok Holms put je kroz priče, zadatke i igre pomoću kojih vježbate svoj um za logiku, naučnu metodu, za strast, a a sve prateći jednog od najbriljantnijih detektiva svih vremena. Izdavač je Vulkan.

Najčitanije