30 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kini isplovio najveći električni kontejnerski brod, ima kapacitet baterija od 50.000 kWh!

Foto: Cosco

Najveći električni kontejnerski brod na svijetu krajem prošlog mjeseca isplovio je na prvo putovanje iz luke u Šangaju u Kini, piše HAK.

Sada je brod počeo redovito opsluživati nekoliko lučkih gradova duž obale ove zemlje. Brod Greenwater 01 pripada logističkoj tvrtki Cosco i duljine je 119,8 metara i širine 23,6 metara. Brod ima ukupni kapacitet baterije veći od 50.000 kWh kroz zamjenjive kutije za baterije koje su dizajnirane kao spremnici i postavljene na palubu. Ukupno ima mjesta za 36 kutija za baterije koje sadrže litij-željezne fosfatne (LFP) baterije.

“Svaka kutija za baterije može osigurati 1.600 kWh električne energije. Šest kutija za baterije dovoljno je za svakodnevni rad broda”, kaže Wang Jun, kapetan Greenwatera 01.

Kada je brod u luci, kutije za baterije mogu se istovariti i zamijeniti napunjenim baterijama. To skraćuje vrijeme punjenja broda. Plovilo pokreću dva elektromotora snage po 900 kW, a najveća brzina je 19,4 km/h. Osim 36 kutija za baterije, brod također utovaruje 700 standardnih kontejnera, navodi HAK.

Iza projekta je suradnja 80 pojedinačnih tvrtki koje se bave sustavima kao što su električni pogoni, projektiranje i izgradnja brodova, logistika luka i terminala, znanstvene institucije, dobavljači baterija te industrijska ulaganja i financiranja. Cilj suradnje je elektrifikacija pomorskog sektora.

Najčitanije