16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Prevrnuo se izletnički brod između Mljeta i Lastova, zapovjednik broda se utopio

Foto: Mario Orlandini / Dubrovački vjesnik

Jedna osoba je izgubila život u pomorskoj nesreći koja se dogodila jučer oko 15 sati u arhipelagu između Mljeta i Lastova, točnije u blizini otočića i svjetionika Glavat. Naime, došlo je do potonuća izletničkog broda. Jedna brodica 30-tak minuta nakon havarije pronašla je beživotno tijelo zapovjednika broda, hrvatskog državljanina.

Mario Orlandini, voditelj ronilačkog centra Aquatica Mljet, nalazio se na brodici koja je upućena na mjesto havarije. Opisao je nesreću za Dubrovački vjesnik:

– Nakon dojave da se brod prevrnuo i da su ljudi u moru digli su me iz Lučke uprave i isplovio sam. Ukrcao sam brodolomce, ali su mi rekli da fali još jedan. Našao sam nažalost čovjeka, ali bilo je prekasno, to je bio zapovjednik te brodice koji se nije izvukao.

Val ih je okrenuo. To je izletnički brod koji vozi s Pelješca na Mljet. Bilo je i malo dijete na brodu, od nekih 5-6 godina. Ukupno je bilo 9 putnika i zapovjednik plovila koji je nažalost preminuo. Bili su strani državljani na brodu, četvero slovenskih državljana i petero Francuza. Slovenci su se vratili nazad na Pelješac u smještaj, dvoje Francuza isto na Pelješac, ova obitelj s malim djetetom su smješteni u hotel, ostali su bez robe, bez dokumenata, bez ičega, pa smo ih zbrinuli. Svi su medicinski zbrinuti. Dobro su, nema nikakvih ozljeda, osim što su doživjeli šok.

Reakcija je bila brza, ali nažalost jedna osoba je preminula. Brod je isplovio u 16 sati iz Pomene, mene su u 16.30 zvali, a u 16.40 sam već bio na mjestu događaja- ispričao je Orlandini.

Neslužbeno se doznaje da je do ove pomorske nesreće došlo jučer poslijepodne oko 15 sati, a riječ je o izletničkom brodu Kača na kojem je u trenutku potonuća bilo osam stranih državljana koji su prošli neozlijeđeni. Hrvatski državljanin nažalost je preminuo. Izletnički brod prevrnuo se u blizini otočića Glavat, koji se nalazi između Lastova i Mljeta, a radi se o pasari dugoj nešto više od 8 metara.

Glasnogovornik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, David Radas potvrdio je za Morski HR da je došlo do havarije, no kako se očevid još provodi, nije mogao reći više detalja.

– Kad su teške nesreće, u pitanju, provodi se istraga i drugih tijela, kao i u ovom slučaju Lučke kapetanije Dubrovnik. Očekujemo potvrdu drugih tijela, kako bi mogli izići u javnost s detaljnim informacijama, kazao je Radas.

SLUŽBENO IZVJEŠTAJ MINISTARSTVA (11.7. 8:45)

Nadležna lučka kapetanija u suradnji s drugim istražnim tijelima provodi očevidne radnje o uzrocima pomorske nesreće, koja za posljedicu ima gubitak ljudskog života.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći u arhipelagu otoka Mljeta, gdje je u prevrtanju izletničke brodice život izgubio voditelj iste, državljanin Republike Hrvatske, dok su putnici, njih osmero svi spašeni neozlijeđeni.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik u okviru očevida izvijestili su o detaljima pomorske nesreće, koja se dogodila jučer, 10. srpnja u 16.40h, na poziciji između otočića Glavat i hridi Crna Seka, u mljetskom arhipelagu.

Prema izjavama spašenih i očevidaca, na izletničkoj brodici imena ‘Kača’ u trenutku nesreće nalazilo se ukupno 10 osoba, uključujući voditelja brodice. Nedugo nakon prevrtanja brodica je potonula, dok je devetero putnika iz mora spašeno od strane službenika Lučke uprave Dubrovnik, posade glisera mjesnoga ronilačkog kluba i posade broda u vlasništvu lokalne hotelske kuće.

Voditelj izletničke brodice nažalost nije preživio, a o uzrocima njegove smrti, kao i uzrocima prevrtanja brodice provodi se očevid.

Spašeni putnici nakon izvlačenja iz mora prevezeni su u sigurnu luku, dok očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik, u suradnji s Policijom.

Najčitanije