20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Šest nestalih nakon urušavanja mosta u Baltimoreu

Pogled dronom na teretni brod Dali
Foto: NTSB / REUTERS

Ronioci će danas u vodama koje okružuju ostatke srušenog mosta u luci Baltimore tragati za šest radnika za koje se pretpostavlja da su mrtvi, objavile su lokalne vlasti.

Zatvaranje luke Baltimore na neodređeno vrijeme

Dužnosnici američke Obalne straže te marylandska policija objavili su da su izgledi da su nestali preživjeli minimalni zbog niske temperature vode te vremena koje je proteklo od nesreće.

Zbog udarca kontejnerskog broda u most koji je izazvao njegovo rušenje, luka Baltimore na neodređeno je vrijeme zatvorena.

Riječ je o jednoj od najprometnijih luka na istočnoj obali SAD-a pa je nesreća izazvala prometni kaos u Baltimoreu i okolnoj regiji.

Isti brod sudjelovao u nesreći u luci u Belgiji 

U jedan od potpornih stupova mosta udario je kontejnerski brod “Dali” koji plovi pod singapurskom zastavom, nakon čega se urušilo nekoliko lukova mosta.

Isti je brod sudjelovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016., kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora.

Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao “oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu”, prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Most Francisa Scotta Keyja, dug 2,6 kilometara, žila je kucavica baltimorske luke. Premošćuje rijeku Potapsco, a otvoren je 1977. i nazvan po autoru američke himne “Star Spangled Banner”. Njime godišnje prođe 11,5 milijuna vozila.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije