25 C
Kotor

Slušaj online radio

Prezentacija projekta “Lokalna zajednica i (njena) nematerijalna kulturna baština” u Petrovcu

Lokalna zajednica

U muzej-sobi Spomen doma “Crvena komuna” u Petrovcu danas, utorak 12. decembar sa početkom u 17 sati biće održana prezentacija projekta “Lokalna zajednica i (njena) nematerijalna kulturna baština”. Događaj organizuje Društvo za kulturni razvoj “Bauo” u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve.

Kako su saopštili iz Društva “Bauo”, prisutnima će se obratiti prof. dr Ljiljana Gavrilović, etnološkinja-antropološkinja (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), stručna saradnica na projektu, kao i mr Dušan Medin, izvršni direktor Društva i koordinator projekta, a nakon njihovih obraćanja, predviđena je diskusija s publikom.

“Projekat “Lokalna zajednica i (njena) nematerijalna kulturna baština” podrazumijevao je desetodenvni studijski boravak prof. dr Ljiljane Gavrilović, etnološkinje-antropološkinje iz Beograda, u Petrovcu na Moru (Paštrovići), prilikom čega je vršila istraživanja i radionice. Konkretno, projekat je obuhvatao rad ove eskpertkinje u polju nematerijalne baštine sa lokalnom zajednicom Petrovca na Moru, naročito sa dvije ciljne grupe: djecom/mladima i starim licima. Tom prilikom obaila je višednevne radionice s navedenim ciljnim grupama, prilikom čega je, kroz razne praktične i teorijske primjere, nastojala da unaprijedi znanje i svijest o lokalnoj nematerijalnoj kulturnoj baštini (od kojih nijednoj koncept nematerijalnog kulturnog nasljeđa nije bio naročito blizak)”, stoji u najavi prezentacije.

Glavni cilj projekta bio je da se nematerijalna kulturna baština, posebno ona lokalnog karaktera, po kojoj je jedna lokalna zajednica kulturno specifična u odnosu na druge, teorijski i praktično bliže predstavi izabranim ciljnim grupama iz Petrovca.

“I to njenim mlađim i starijim članovima i članicama, a sve s ciljem da se ista prepozna kao važan segment savremenog društva, koji vrijedi čuvati, njegovati i dalje prenositi, što će i jedna (starija) i druga (mlađa) grupa u perspektivi direktno činiti.

Studijski boravak, istraživanje i radionice prof. dr Ljiljane Gavrilović u Paštrovićima finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli”, kazali su iz Društva za kulturni razvoj “Bauo”.

Najčitanije