25 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi put kružnom stazom preko Kamenskoga Kabla na Orjenu sa Željkom Starčevićem

Ekipa PK „Subra“ je u okviru Mreže lokalnih staza Opštine Herceg Novi, po dobijenom tenderu, spojila u krug ovaj dio od tri kilometra između Kamenskoga Kabla i Odijeva.

Grupa od 26 planinara i planinarki uživala je proteklog vikenda u hodanju kružnom turom po Orjenskom masivu, koju su organizovali entuzijasti PK “Subra”. Od Planinarskog doma “Za Vratlom” preko grebena Kamenski Kabao, uz posjetu mističnoj “Vilinoj pećini”, izašli su do najviše tačke, 1571 m visokog Odijeva, gdje je prolazila viševjekovna granica između Hercegovine i Boke Kotorske, a zatim se kroz bukovu šumu spustili do nižeg vrha Šljeme i potom vratili nazad do Vratla.

Diveći se panorami primorja s jedne strane i pogledu na Subru, njeno podnožje i na planinsko zaleđe, imali su priliku da uz vrsnog vodiča Željka Starčevića i njegove saradnike Milutina, Danijelu i Vlada “premijerno” obiđu centralni dio ove atraktivne staze, koji je proteklog avgusta prvi put uređen. Okrijepljeni svježim planinskim zrakom i onako umorni nakon sedam sati intenzivnoga hoda, čorbu od kopriva, koju je spravljao kuvar Planinarskog doma, doživjeli su kao najukusnije jelo koje su u tom trenutku samo poželjeti mogli.

-I ranije se grebenom moglo prolaziti, ali ne tako sigurno, trebalo je razlučiti gdje je najbolje proći, puno više vremena je trebalo pronaći pravi put, a sada kada je markirana, pročišćena, kada je trava pokošena, ostaje samo da se održava dalje. Ekipa PK „Subra“ je u okviru Mreže lokalnih staza Opštine Herceg Novi, po dobijenom tenderu, spojila ovaj dio od 3km između Kamenskoga kabla i Odijeva u krug sa ostalim stazama oko vododjelnice – s jedne strane je impozantan pogled na planinsku unutrašnjost cijele Crne Gore (danas je malo maglovito), a s druge je pogled na priobalje Albanije, sve do Sv. Jura na Biokovu kad je baš bistro vrijeme, plus Novski ulaz u Bokokotorski zaliv, objašnjava Starčević za Boka news . On je vođa grupe koja održava staze, sa sertifikatom za markacistu, sa  ogromnim znanjem i bogatim iskustvom rada na terenu.

Kolona na čelu sa Starčevićem – foto M.D.P i Ž.Obradović

 Uložili su veliki trud, ljubav, vrijeme i znanje, umnogome popularizovali i učinili dostupnima orjenske staze širem krugu ljubitelja planina, a korist sada ima i lokalna zajednica, turistička branša…

-Sve to treba uvezati dobro, nije dovoljno samo napraviti nešto- ako se to ne popularizuje, ako se ne objavljuje, ako se ne pojave karte sa uključenim lokacijama. To je veliki posao, ne samo za ovu stazu, nego za staze ukupne dužine od 90 kilometara u Opštini Herceg Novi (Luštica, priobalje i Orjen), koje su formalno ušle u mrežu lokalnih staza. Tek ove godine je to formalizovano, na osnovu zakona koji je stupio na snagu prije 15 godina, uz veliko zakašnjenje.  Staze su velikim dijelom postojale, ali kako nisu bile formalizovane u skladu sa zakonom, nije bilo ni novaca za održavanje staza, nego kako se snađemo, kaže Starčević.

Prošle godine je izdvojen novac za održavanje staza u kotorskom zaleđu, članovi PK Subra pozvani su preko tendera da to rade, međutim, kako imaju previše posla i na Orjenu, mogu samo povremeno „da uskoče“ i pomognu kolegama, ali ne i da preuzmu obavezu da održavaju kilometarske staze.

-Na Orjenu jedan dio staza održava PK Subra, a drugi AK „Niskogorci“ iz Herceg Novog. Prevelik je zalogaj za jednu grupu da radi za jednu godinu sve odjednom, a evo nekoliko godina je bio totalni zaostatak, jer nije bilo novaca više niotkoga. A volonter ne može baš do kraja i uvijek biti volonter- i on troši cipele, troši gorivo, ne može baš sve o svom trošku da radi, primjećuje Željko.

Od Radovića do Žanjica

-U toku su početni dogovori sa Turističkom organizacijom Tivat, da bismo preko Luštice u novembru opet pravili jednu turu od Radovića do Žanjica, koju smo radili u novembru prije dvije godine i završili je kupanjem. Dužina staze je oko 12 km, pristupačna je svakome, a povratak će biti autobusom, najavljuje Starčević.

Vizuelna i GPS markacija

– Sezona je protekla je u velikim radovima, kako bismo mogli reći da i formalno ovo imamo. Tek sad, kad je to 1/1, kad su ucrtane staze, kad su GPS-om izvedene i svježe (re)markirane, sad može da se ide u neke projekte. Ali, to nije samo na Klubu, to je i do Turističke organizacije, resornog Sekretarijata za ekologiju pod kojim su mreže markiranih staza. Kad se sve to sklopi u jedno, nadam se da će biti za iduću godinu. Po ovom krševitom grebenu do Odijeva prolazilo je deset ljudi, ali, sad kad je markirana, tu godišnje može da prođe hiljadu ljudi i puno više njih ima šansu da traži vodiča. Ovim markiranjem mi povećavamo broj posjeta i kroz to angažovanje vodiča, ali potrebno je obezbijediti osnovno- da se može ići bez vodiča. Sve ostalo je nadogradnja.

U Vilinoj pećini

Vile kolo igrale

-Vilina pećina nije nepoznata, ali nije bila markirana, sad će biti dostupnija puno. Sam pristup nije jednostavan, jer je litica ispod. U narodu kruži priča da u njoj preko dana spavaju vile, a preko noći idu na svoj „plesni podijum“ na Vilino gumno, gdje plešu cijelu noć i kukavnom muškom smrtniku kojeg bi vile zatekle u kršu, odmah bi ga uvele u svoje kolo i više ga niko nikada ne vidi- šta mu se dešava, ne znamo, jer nemamo povratnu informaciju, ispričao nam je Željko.

Dobrovčani/ke vole planine i kanjone Crne Gore

-Dobili smo poziv od Željka da se pridružimo izletu. Jako lijepo surađujemo, PK „Subra“ nam je najbliže planinarsko društvo, tu odmah preko granice, u Herceg Novom, neki iz kluba su i članovi našeg HPD „Sniježnica“, a neki iz našeg društva su isto tako članovi PK „Subra“. Oni su nam dobrodošli na sve izlete, ove godine su sa nama bili na izletu na Šipanu, bili su s nama na dvodnevnom izletu na Mosoru, takođe i na vrh Sv. Ilija poviše Orebića na Pelješcu. Sudjelovali su i na našem usponu „100 žena na Sniježnicu“, tradicionalno za Dan žena, t o ćemo precizirati i sljedeće godine. Radimo plan izleta za iduću godinu, ali već su pozvani na sve.

Obožavamo Orijen, među planinarima u Dubrovniku je vrlo popularan. Odemo i na Durmitor, samo to je već višednevni izlet, pa je to malo rijeđe. Volimo Crnu Goru i sve njene planine i kanjone, kaže Marija Dadić, predsjednica HPD „Sniježnica“, koja je na ovu turu došla u grupi planinara iz Dubrovnika.

/M.D.P./

Foto: M. Popović/Ž.Obradović

Najčitanije