14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Priča o Mamuli otvara “Ubrzaj 2023”

UBRZAJ 2023.

Uz moto “Kroz maglu”, Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje 14. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2023” u Podgorici, Kotoru i Beranama. Festival će biti zvanično otvoren crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma “Mamula All Inclusive”, autora Aleksandra Reljića u nedjelju u Podgorici, u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 20 sati. Tom prilikom biće uručene i godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

„Mamula all inclusive” je sniman skoro sedam godina, od septembra 2017. do septembra 2022. godine, a zabilježeno je pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u ekskluzivni hotelski kompleks.

Fim je dobio nagradu publike na 19. izdanju festivala “Slobodna zona” u Beogradu, na kojem je premijerno prikazan.

“Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen na Mamuli 1942. godine, kao osmogodišnjak, i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju, kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako predstavnici Vlade tvrde da se investitor obavezao na izgradnju “jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom”, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija, građanima i građankama protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve”, navodi se u opisu filma koji zbog svoje tematike privlači pažnju kako regionalne, tako i svjetske javnosti.

“Festival Ubrzaj nudi jedinstven pregled filmskih ostvarenja najnovije produkcije i izuzetnog kvaliteta, a koji adresiraju različite aspekte ljudskih prava. Ovi filmovi dolaze i sa brojnim nominacijama i priznanjima sa prestižnih regionalnih, evropskih i međunarodnih festivala, a premijerno se prikazuju u Crnoj Gori. Osim filmskih projekcija, Festival Ubrzaj ima i prateći program kroz koji će se, sa članovima filmskih ekipa, dalje aktuelizovati neka od ključnih pitanja u domenu ljudskih prava iz pojedinih filmskih ostvarenja”, navodi se u saopštenju.

Filmske projekcije u nastavku Festivala u Podgorici biće upriličene u sali DODEST u 17, 19 i 21 čas, a drugog dana su na programu filmovi: “Potpuno povjerenje” u režiji Jialing Žang, “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” u režiji Margaret von Trota i “Zatvor 77” Alberta Rodrigeza. U utorak 12. decembra biće prikazani filmovi: “Ženska banda” u režiji Suzan Regina Meures, ”20 dana u Mariupolju” čiji je autor Mstislav Černov iz Ukrajine i “Rodeo” u režiji Lole Kivoron. Sljedećeg danas, u srijedu, program će početi u 18 časova filmom “Mara” koji potpisuje Saša Kulak, zatim slijedi “Tri minuta: produžeci” rediteljke Bjanke Stigter i u 20.30 časova “Porodično okupljanje” koji potpisuje Tia Kuovo. Petog dana Festivala na programu je “Suočavanje sa tamom” u režiji Žan-Gabrijel Periota u 18 časova, u 20 se prikazuje “Fantom hotela Nada” Bojana Stojičića, a Ubrzaj 2023 će svečano biti zatvoren filmom “Kristina” Nikole Spasića u 20.30 časova.

“Festival Ubrzaj nastoji, kroz medij filma, afirmisati univerzalnost ljudskih prava i značaj tolerancije, komunicirajući sa raznovrsnom publikom, a što dodatno naglašava njegov značaj u duboko podijeljenom crnogorskom društvu. Zato su filmovi iz selekcije Festivala Ubrzaj su važan doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, podstiču kritičko razmišljanje, ohrabruju dijalog, angažovane razgovore i pozivaju na akciju”, naglašavaju organizatori i dodaju da ih odličan odziv i reakcije publike motivišu da Festival Ubrzaj stalno nadograđuju.

“Naša publika prihvata i izazov da izađe iz zone komfora i otvori se prema novom, drugačijem i promišljajućem, povezujući se, makar nakratko, sa snažnim pričama različitih pojedinaca/ki i zajednica, te zajedno s njima, ili uz njih, probija maglu u kojoj su ljudska prava”, zaključuju iz CGO-a.

Najčitanije