23 C
Kotor

Slušaj online radio

Prihod od stranih turista manji za 880 miliona

Boka Kotorska – foto Boka News

Prihod Crne Gore od stranih turista od početka godine do kraja septembra iznosio je 100 miliona EUR, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bio 978 miliona, pokazuju novi podaci Centralne banke (CBCG) o platnom bilansu sa inostranstvom.

Strani prihod od turizma je najznačajnija stavka u obračunu izvoza roba i usluga koji, prema metodologiji Monstata, čini trećinu vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), pišu Vijesti.

Zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto.

To bi gurnulo i javni dug države na oko 100 odsto BDP-a.

Izvoz usluga za devet mjeseci bio je 491 milion EUR, dok je prošle godine za isti period vrijedio 1,5 milijardi.

Crna Gora zbog velikog uvoza roba jedino u trećem kvartalu – jul, avgust, septembar, ima pozitivnu stavku kod salda roba i usluga upravo zbog većeg prihoda od stranih turista.

Prošle godine je za ova tri mjeseca izvezeno roba za 120 miliona EUR, a usluga za 927 miliona, dok je istovremeno uvoz roba vrijedio 690 miliona i usluge 178 miliona EUR.

Tako da je ukupan saldo bio pozitivan za 179 miliona EUR.

U trećem kvartalu, koji nosi crnogorsku ekonomiju, izvoz roba vrijedio je 97 miliona EUR, a usluga 201 milion, dok je uvoz roba bio 510 miliona a usluga 111 miliona EUR. Tako da je ukupan saldo sada negativan za 323 miliona EUR.

Izvor:Mina

Najčitanije