12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prihodi Aerodroma Crne Gore 42 miliona eura, opsluženo blizu 2.5 miliona putnika

Aerodrom Tivat – Foto Boka News

Aerodromi Crne Gore su tokom 2023. godine ostvarili značajno bolje finansijske rezultate i opslužili su više putnika u odnosu na 2022. godinu.

To su, nakon novogodišnjeg prijema za partnere u Podgorici, saopštili predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić i član, Nebojša Đoković.

“Ostvareni bruto prihodi tokom dosadašnjeg dijela godine iznose 42 miliona eura, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u 2023. godini (EBITDA) preći jedanaest miliona eura, dok je očekivana dobit oko deset miliona eura”, saopštio je Dobardžić.

Rast prihoda i dobiti proizilazi i uslijed rasta broja putnika.

Eldin Dobardžić

Aerodromi Crne Gore su od 1. januara do 17. decembra opslužili opslužili preko 2.452.000 putnika. To je 31 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine, a na nivou od oko 94 odsto u odnosu na 2019. godinu. To je precizirao član Odbora direktora, Nebojša Đoković.

“Pojedinačno, Aerodrom Podgorica je tokom 11 i po mjeseci 2023. godine opslužio preko milion i 600 hiljada putnika što je 32 odsto više nego prošle i 28 odsto više nego 2019. godine. Na Aerodromu Tivat je od januara do sredine decembra opsluženo blizu 840 hiljada putnika. To je 30 odsto više u odnosu na 2022. godinu, odnosno na 62 odsto rezultata u poređenju sa 2019. godinom”, rekao je Đoković.

Tokom prethodne ljetnje sezone, Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat bili su povezani sa po oko 40 destinacija među kojima su bile i neke nove linije.

Nebojša Đoković

Tako je Aerodrom Tivat od ove ljetnje sezone prvi put bio povezan direktnim letovima sa Bečom (Austrian Airlines), Kuvajt Sitijem (Jazeera Airways), Taškentom (Uzbekistan Airways) i Brnom (To Montenegro), a Podgorica sa Gdanjskom (Ryanair). Uz to, jako je važno što na postojećim destinacijama i u Podgorici i u Tivtu imamo i niz novih partnera. Ističemo i to da je ruta Turkish Airlines-a Istanbul-Tivat od ove godine prvi put cjelogodišnja.

Najave za predstojeću ljetnju sezonu koja počinje u martu 2024. su ohrabrujuće, ali one zavise direktno od avioprevoznika.

“Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način. Konačne odluke donijeće direktno avio-kompanije”, pojasnio je Dobardžić.

Takođe, prema dosadašnjim najavama, očekuje se da tokom naredne ljetnje sezone nove linije u Podgorici budu, između ostalih, Izmir i Radom dok će nas sa Rimom i dalje povezivati Air Montenegro.

“Očekujemo da 2024. godina bude rekordna po svim parametrima”, zaključio je Dobardžić.

Najčitanije