7 C
Kotor

Slušaj online radio

Prihodi Dubrovnik Pass-a u sedam mjeseci ove godine nadmašili sve prethodne godine

Dubrovnik foto Boka News

Prihodi od prodaje Dubrovnik Pass-a u prvih sedam mjeseci ove godine nadmašili su ukupne lanjske godišnje prihode, kao i ukupne prihode turistički rekordne 2019. godine.

Naime, u prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Pass-a od preko 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini, odnosno 399 tisuća eura više od ukupnog prihoda ostvarenog 2019. godine. Uz to je u srpnju ponovno zabilježena rekordna mjesečna prodaja od 1.730.655 eura, odnosno 46.129 prodanih jedinica ove digitalne ulaznice.

Dubrovnik Pass je u prvih sedam mjeseci ukupno koristilo 168.428 tisuća posjetitelja Dubrovnika, od kojih je 95 posto posjetilo gradske zidine, 53 posto Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, 40 posto Muzej Franjevačkog samostana Male braće, 34 posto Pomorski muzej, dok su i ostale uključene kulturne atrakcije zabilježile značajna povećanja broja posjetitelja. Usto je uslugu besplatnog javnog gradskog prijevoza iskoristilo 54,5 tisuća posjetitelja.

Digitalna transformacija Dubrovačke kartice, realizirana prošle godine kao jedno u nizu Smart City rješenja gradske uprave, pokazala se izuzetno uspješnim projektom koji je ispunio zadane ciljeve da omogući jednostavniju kupnju i korištenje ove zajedničke ulaznice svim posjetiteljima Grada te istovremeno gradskoj upravi služi kao alat za upravljanje tokovima posjetitelja. Dubrovnik Pass kao zajednička ulaznica u najvažnije atrakcije Grada Dubrovnika obuhvaća besplatni posjet gradskim zidinama, svim gradskim muzejima i galerijama, Muzeju Franjevačkog samostana, kao i Kući Bukovac u Cavtatu te besplatni javni gradski prijevoz. Kroz različite vrste popusta, Dubrovnik Pass uključuje i brojne druge kulturne znamenitosti, kao i turističke, ugostiteljske te druge usluge.

Projekt Dubrovnik Pass jedan je od projekata gradske uprave kojima se promiče kulturna baština Grada, ali i potiče njezina samoodrživost budući da generira prihode iz kojih se financira obnova baštine, ali i cjelokupni kulturni sektor.  Dubrovnik Pass iznimno je značajan i zato što pruža široke mogućnosti nadogradnje, umrežavanja te daljnjeg strateškog razvoja kao ključnog alata za upravljanje povijesnom jezgrom Grada kao UNESCO-ovim svjetskim dobrom. Sustav je kao inovativno rješenje usklađen s EU zelenim planom.

Najčitanije