24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Prihodi od boravišne takse manji 18 odsto

Turizam – foto Boka News

U Crnoj Gori je na kraju februara bilo oko 15 odsto turista manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Po osnovu boravišne takse, kako su naveli, za dva mjeseca ove godine naplaćeno je oko 18 odsto prihoda manje nego u uporednom periodu.

U NTO su zadovoljni posjetom u vrijeme novogodišnjih praznika ali je, kako su objasnili, nedostatak snijega onemogućio početak skijaške sezone i uticao na ukupni uspjeh zimske sezone.

Oni su poručili da je u narednom periodu potrebno raditi na poboljšanju infrastrukture i diverzifikaciji turističke ponude, kako bismo se bolje pripremili za buduće sezone i bili spremni na vremenske prilike poput ovogodišnjih.

“Naš cilj je stvoriti održivu zimsku turističku destinaciju koja može privući goste i kada se suočavamo sa nedostatkom snijega”, saopštili su iz NTO-a.

Iz NTO-a su podsjetili na podatke Monstata, prema kojima je u kolektivnom i individualnom smještaju tokom januara ove godine ostvareno 49,36 hiljada dolazaka turista, što je oko 16 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, a ostvareno je 384,2 hiljade noćenja, što je oko 18 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Oni su dodali da je na osnovu nezvaničnih podataka o turističkom prometu u opštinama, koje dostavljaju lokalne turističke organizacije, 29. februara ove godine u Crnoj Gori boravilo 18,7 hiljada turista, što predstavlja ostvarenje od 85,74 odsto u odnosu na uporedni podatak prošle godine i rast od 87,11 odsto u odnosu na odgovarajući period 2019.

Iz NTO-a su objasnili da zimska turistička sezona u Crnoj Gori ima dva dijela, onaj koji se tiče novogodišnjih praznika i drugi dio, koji se odnosi na skijašku sezonu.

“Prvi dio sezone je prošao odlično zahvaljujući bogatim programima lokalnih turističkih organizacija, naročito na primorju. Nažalost, nedostatak dovoljne količine sniježnih padavina onemogućio je početak skijaške sezone i uticao na ukupni uspjeh zimske sezone”, kazali su iz NTO-a.

Prihod od boravišne takse, naplaćen zaključno sa 28. februarom, iznosio je 119,85 hiljada EUR, što predstavlja ostvarenje od 81,64 odsto u odnosu na prihod ostvaren od boravišne takse u odgovarajućem periodu prošle godine.

“Ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka ove godine zaključno sa 28. februarom, iznosili su 227,93 hiljade EUR, što predstavlja ostvarenje od 93,76 odsto u odnosu na prihod ostvaren u ovom periodu u prošloj godini”, naveli su iz NTO-a.

Iz NTO-a su, pozivajući se na podatke Monstata, kazali da se u Crnoj Gori tokom decembra i januara bilježi 796,3 hiljade ostvarenih noćenja.

Južni dio zemlje je privukao najveći broj gostiju, a tome su doprinijeli i odlično pripremljeni programi lokalnih turističkih organizacija. Tako su najbolju posjećenost zabilježili Budva, Herceg Novi i Bar.

“Prema informacijama koje smo dobili od privrede na osnovu ankete, najviše turista smo imali iz regiona, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Turske i Poljske. Prema zvaničnim podacima za januar, najviše turista je iz regiona, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Albanije, Hrvatske, Kosova, a pored njih zapažen je i značajan broj gostiju iz Turske i Rusije”, kazali su iz NTO-a.

Govoreći o pritužbama, oni su naveli da je uobičajeno da tokom ljetnje turističke sezone putem njihovog Call centra dobijaju veći broj poziva, koji se tiču primjedbi i sugestija.

“U prethodnom periodu najviše upita smo dobili u vezi radnog vremena šaltera za prijavu boravka turista. Tokom ljetnje turističke sezone pritužbe su bile u vezi sa vožnjom trotineta po šetalištu, gužvi i glasnom muzikom”, naveli su iz NTO-a.

Iz NTO-a su saopštili da su prilično optimistični kada je u pitanja ljetnja turistička sezona.

“Rezultati ankete turističke privrede, koju smo sproveli ove sedmice, pokazuju da čak 95 odsto anketiranih ima visoka očekivanja od ove turističke sezone. U ovom momentu je teško vršiti poređenja sa prethodnim godinama, ali možemo reći da vlada sve veće interesovanje za Crnu Goru, kao i za različite segmente turističke ponude, odnosno aktivni, ruralni, luskuzni i MICE turizam”, naveli su iz NTO-a.

Sa aspekta NTO-a, koja je prvenstveno zadužena za promociju destinacije, tvrde da će spremno dočekati ljetnju turističku sezonu.

“Od početka godine imali smo priliku da učestvujemo na sajmovima u Njujorku, Štutgartu, Minhenu, Ljubljani i Beogradu. Pored sajamskih nastupa koji nas očekuju u narednom periodu, značajan dio budžetskih sredstava ćemo opredijeliti za promociju na digitalnim kanalima. U kontinuitetu ćemo sprovoditi studijske posjete medija, turoperatora i influensera i organizovati poslovne radionice na kojima naša turstička privreda može imati direktni kontakt sa turoperatorima”, rekli su iz NTO-a.

NTO će se, prema riječima njegovih predstavnika, truditi da bude dobar partner drugim subjektima iz djelokruga turizma u svim aktivnostima koje doprinose rješavanju problema i unapređenju turističke ponude, shodno svojoj nadležnosti.

Izvor:Mina

Najčitanije