16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prijeti katastrofa: Poplave nakon razaranja brane u južnoj Ukrajini

Rat u Ukrajini, uništena brana Kahovka Foto: Maxar Technologie / via Reuters

Eksplozije na brani iz sovjetske ere u dijelu južne Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom u utorak su izazvale poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama koje se međusobno optužuju za dizanje u zrak brane.

Nepotvrđeni videosnimci na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kahovke. Drugi video snimci pokazuju kako voda nadire kroz ostatke brane, dok su ljudi izražavali šok.

“Rusko uništenje brane predstavlja “ekocid”, ali nacionalni i regionalni dužnosnici rade na osiguranju lokalnog stanovništva”, rekao je u utorak šef ukrajinske predsjedničke administracije.

Andrij Jermak je na Telegramu napisao da ruske akcije također predstavljaju prijetnju za obližnju nuklearnu elektranu Zaporižja, ne navodeći detalje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij održat će hitan sastanak zbog eksplozije brane, objavio je u utorak na Twitteru Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Rusko uništenje brane pod ruskom okupacijom potvrđuje da moskovske snage “moraju biti protjerane” iz cijele Ukrajine, poručio je u utorak Zelenskij.

“Ruski teroristi. Uništavanje brane hidroelektrane Kahovke samo potvrđuje za cijeli svijet da moraju biti protjerani iz svakog kutka ukrajinske zemlje”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Niti jedan metar im ne treba ostaviti jer svaki metar koriste za teror”.

Brana visoka 30 metara i duga 3,2 km, koja ima količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj saveznoj državi Utah, izgrađena je 1956. godine na rijeci Dnipro u sklopu hidroelektrane Kahovke.

Također opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., te nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je također pod ruskom kontrolom.

Izvor:Agencije
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije