16 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude

Projekat WRECKS4ALL – sa sastanka

Kroz realizaciju projekta “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) u toku je izrada 3D VR/AR proizvoda i aplikacije za mobilne telefone na temu zaštite podvodnog kulturnog nasljeđa i prikaz relevantnih lokaliteta za rekreativno ronjenje u Istočnom Jadranu. Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i Studio Lasso d.o.o koji vodi realizaciju ovog veoma zahtjevnog i novog proizvoda u Crnoj Gori u Podgorici su održali sastanak.

Kroz navedenu aktivnost se omogućava sveobuhvatna promocija i održiva valorizaciju podvodnih brodskih olupina, prije svega. Takođe, ovakvi proizvodi u velikoj mjeri će doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine Crne Gore, a i ostalih zemalja učesnica projekta, evidenciji i zaštiti iste, kao i promociji ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude.

Na taj način će se predložiti najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžementa i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će obezbijediti konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Podvodna kulturna baština

WRECKS4ALL projekat je odobren za finansiranje u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i ulazi u završnu fazu realizacije.

Izvor:UCG

Najčitanije