16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Privrednici: Nove mjere ugrožavaju turističku i ugostiteljsku privredu

Kotor 2020. – foto Boka News

Neshvatljivo je da se hotelima i ugostiteljskim objektima onemogućava kontinuitet poslovanja, u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika kada se ostvaruju najveći prihodi, saopšteno je iz Privredne komore, povodom novih epidemioloških  mjera koje je juče donijela Vlada.

Iz PKCG kažu da su svjesni opasnosti koje nosi virus korona i da samo odgovorno ponašanje građana može dati pozitivne efekte.

-Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, ocjenjuje da nove mjere Ministarstva zdravlja, donijete u susret predstojećim praznicima, ugrožavaju zimsku turističku sezonu. Privrednici smatraju da primjenu epidemioloških mjera kojima se de facto uvodi lockdown, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju turističkih poslenika – saopšteno je iz PKCG.

Takođe tvrde da je turistička privreda sjevera uložila velika sredstva za pripremu predstojeće sezone, što je rezultiralo povećanim interesovanjem domaćih i turista iz okruženja, te brojnim rezervacijama.

-Međutim, zabranom međugradskog saobraćaja, uz rigorozne uslove za ulazak stranaca, te zabrane i ograničavanje rada i ponude, rezervacije će biti otkazane, a time ugoženo poslovanje hotelskih i ugostiteljskih objekata i skijališta. Zabrana međugradskog prevoza smanjuje atraktivnost aranžmana i mogućnost turistima da iz mjesta boravka putuju na druge planirane destinacije ili skijališta, će osim otkazivanja rezervacija, dovesti i do urušavanja turističkog renomea.. Napominjemo, da većina rezervacija u ovom periodu, glasi od 30.12. kada su već zabranjena međugradska putovanja. I uvođenje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata kao uslova za ulazak u Crnu Goru, umjesto dosadašnjeg antigenskog testa, predstavlja najrestriktivniju mjeru koja će se snažno reflektovati na otkazivanje aranžmana, a time i na cjelokupnu sezonu – kazali su iz PKCG.

Takođe, zabrana rada hotelskih restorana poslije 16 sati, prema njihovom mišljenju, traži reorganizaciju poslovanja jer je organizovanje room servicea za sve goste istovremeno tehnički teško izvodljivo i uticaće na povećavanje troškova poslovanja i dodatno na otkazivanje rezervacija i dolazak gostiju.

-Mjerama zabrane rada ugostiteljskih objekata se značajno umanjuje i atraktivnost crnogorskih skijališta, bitnog segmenta naše turističke ponude, Cijeneći činjenicu da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo skijanje kao bezbjedan individualni sport koji se upražnjava na otvorenom prostoru uz obaveznu primjenu mjera i upotrebu zaštitne opreme, skrećemo pažnju da se skijanje i ostale aktivnosti na snijegu praktikuju u ekstremnim planinskim uslovima, te je neophodno obezbjediti elementarne usluge skijašima i drugim posjetiocima u vidu omogućavanja konzumiranja toplih napitaka i obroka i zadovoljavanja osnovnih fizioloških potreba, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje se odnose na organizaciju rada ugostiteljskih objekata – zaključuju u PKCG.

Najčitanije