20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Priznanja za razvoju hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe

Dodjela priznanja – foto HINA

U povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, potpredsjednik Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je na svečanosti u Puli uručio nagrade i priznanja za poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj i svijetu.

Ova je godina bila vrlo uspješna u pomorskom sektoru jer je usvojen čitav niz dobrih propisa i zakona o pomorskom dobru , rekao je na svečanoj akademiji u Grand Hotelu Brioni Pula resorni ministar Butković, ocijenivši da je Zakon o pomorskom dobru obilježio ovu godinu budući da je donesen nakon više od dvadeset godina.

“Investicija ima jako puno, počevši od obnove riva i lukobrana do gradnje malih luka. Mi trenutno ulažemo više od 300 milijuna eura u te investicije, takvih investicija ima i u Istri, a budući da smo na kraju ove financijske perspektive otvaramo novu omotnicu i prilika je to da damo i lučkim upravama i određene smjernice kako bi tak investicijski ciklus išao dalje”, poručio je Butković.

Dani pomorstva i unutarnje plovidbe, koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira u povodu  blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, počeli su u Puli upravo ovom svečanom akademijom, na kojoj su  tradicionalno dodijeljena priznanja osobama i institucijama koje su dale poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj.

“Ove nagrade dodjeljujemo pojedincima, tvrtkama i institucijama koji su svojim radom i zalaganjem kroz svoj radni vijek dali veliki doprinos razvoju hrvatskog pomorstva i veliki poticaj svima nama da budemo još bolji i uspješniji te kako bi Hrvatska kao zemlja koja je uvijek bila okrenuta moru bude prepoznatljivija”, poručio je ministar Butković.

Priznanje za razvoj pomorstva Rapskoj plovidbi  

Priznanje za doprinos razvoju i ugledu pomorstva ove je godine dobila Rapska plovidba, kao jedan od najznačajnijih brodara u Hrvatskoj koji već 60 godina povezuje otok Rab s obalom. Uručeno je direktoru Rapske plovidbe Draganu Andriću.

Priznanje za traganje i spašavanje na moru dodijeljeno je službenicima Lučke ispostave Rab, Christianu Grce i Branku Španjol-Pandelu, koji su činili posadu brodice koja je u travnju ove godine po olujnom vjetru i stanju mora 5, izvršila medicinski prijevoz pacijenta s akutnom upalom žučnjaka s otoka Raba na otok Pag. Pacijent je prevezen u luku Tovarnele na Pagu i predan na obradu timu Hitne medicinske pomoći. Priznanje je u ime posade brodice preuzeo riječki lučki kapetan Darko Glažar.

Brodogradilište Filipi je dobitnik priznanja za doprinos razvoju pomorske kulture te očuvanje tradicije dok je priznanje za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe uručeno tvrtki Lađar d.o.o., kao jedinom brodaru u Hrvatskoj koji se bavi prijevozom roba na unutrašnjim plovnim putevima.

ACI d.d. dobitnik je priznanja za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva i nautike, dok je priznanje za doprinos na unaprjeđenju i promociji nautičkog turizma na unutarnjim vodnim putovima dobila je Božana Matoš.

Ovogodišnje priznanje za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva u Hrvatskoj  uručeno je Vladimiru Šetki, novinaru Informativno-medijskog servisa i uredniku „Pomorske večeri“ iz zadarskog Centra Hrvatske radiotelevizije.

Priznanje za doprinos razvitku lučke te popratne infrastrukture ove je godine dodijeljeno nedavno završenom projektu izgradnje državne ceste DC403, a nagradu je u ime Hrvatskih cesta d.o.o. preuzeo predsjednik Uprave Josip Škorić.

Izvor:HIna

Najčitanije