10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Problem pilotaže u kotorskoj luci – Odluka Vlade u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti konkurencije?!

Pilotski čamac kompanije Sea Pioneer Montenegro
Pilotski čamac kompanije Sea Pioneer Montenegro

Odluka Vlade da se Sea Pioneeru Montenegro onemogući obavljanje lučke pilotaže na području luke Kotor je suprotna Zakonu o zaštiti konkurencije, saopštili su predstavnici hercegnovske kompanije i dodali da će podnijeti krivične prijave protiv direktnih učesnika u rušenju koncesije.

“Naglašavamo da se po Zakonu o zaštiti konkurencije u ovoj situaciji nikome ne može dati ekskluzivitet. To dokazujemo i rješenjem Agencije za zaštitu konkurencije br.02-UPI-81/67-15, gdje je isključivo utvrđeno da luka Kotor ne može imati ekskluzivitet i na bilo koji način ograničiti ili narušiti konkurenciju”, navodi se u reagovanju Sea Pioneera Montenegro, koje potpisuje izvršni direktor Miodrag Kršanac.

On je naveo da je nakon odluke Vlade sa sjednice od 13. aprila onemogućeno obavljanje toj kompaniji lučke pilotaže na području luke Kotor, na koje je stekla pravo po osnovu ugovora o koncesiji potpisanog sa Vladom u avgustu 2020. godine.

Kršanac je kazao da je najinteresantnije od svega to što kao zainteresovana strana u cijelom tom postupku nijesu dobili nijedan poziv da upoznaju i stručno objasne ovu vrstu poslovanja.

“Do dan danas nijesmo dobili zvanično rješenje o ukidanju ugovora o koncesiji”, rekao je Kršanac.

On je saopštio da u prva četiri mjeseca u ovoj godini kompanija Sea Pioneer Montenegro nije ostvarila prihod ni za platu jednog zaposlenog, a da ne napominju koje su obaveze kompanije po raznim osnovama koje se moraju izvršiti.

“Naglašavamo da je u firmi zaposlen izuzetno kvalifikovan i profesionalan kadar koji će u ovom trenutku, ukoliko odluka ostane na snazi, morati da izgubi posao”, dodao je Kršanac.

On je naveo da se nada da će se neko profesionalno posvetiti ovom problemu, a kompanija Sea Pioneer Montenegro će u međuvremenu potražiti pravdu u institucijama sistema i podnijeti krivične prijave protiv direktnih učesnika u rušenju koncesije.

Iz te kompanije su podsjetili da je javni poziv za učešće na javnom tenderu za dodjelu koncesije za pružanje lučke usluge – lučke pilotaže u luci Kotor objavljen 2018. godine i nakon vrednovanja ponuda Tenderska komisija je donošenjem rješenja utvrdila da su pravo potpisivanja ugovora o koncesiji ostvarili Sea Pioneer Montenegro i Luka Kotor.

“Iz razloga kasnije podnesenog prigovora na rješenje Tenderske komisije i tužbe podnesene Upravnom sudu postupak je trajao dvije godine. Komisija za koncesije Vlade je donijela rješenje od 19. marta 2020. godine kojim se prigovor odbija, nakon čega je Vlada potvrdila validnost ugovora o koncesiji. Moramo da napomenemo da je za vrijeme sudskog postupka Upravnog suda, u periodu od 2018. do 2020. godine, usluge lučke pilotaže uvođenja kruzera u luku Kotor i Bokokotorski zaliv preuzela treća pilotska organizacija koja nije bila podobna za učešće u postupku davanja koncesije”, navodi se u saopštenju.

Ubrzo nakon sklapanja ugovora o koncesiji, usljed pandemije koronavirusa, Vlada je donijela Naredbu o zabrani uplovljenja svih kruzera i jahti u Bokokotorski zaliv koja je trajala do aprila 2021. godine.

“Nakon prestanka navedene zabrane uplovljenja plovila u Bokokotorski zaliv bio je potreban period od više od jedne godine kako bi se stvorio i uspostavio ponovni dolazak kruzera. Kao što je poznato kruzing funkcioniše na sistemu bukiranja i do dvije godine unaprijed, te smo 2021. godini imali samo par uplovljenja i za te dvije godine ostvarili velike gubitke. U tom periodu od Ministarstva kapitalnih investicija postojao je ogroman pritisak, u smislu da će ugovor o koncesiji biti poništen ukoliko se ne omogući rad i trećoj pilotskoj organizaciji”, rekli su iz hercegnovske kompanije.

Oni su naveli da su, na lično i zadovoljstvo luke Kotor sezonu kruzinga u prošloj godini odradili vrlo uspješno i sa izuzetnom međusobnom saradnjom. Međutim, u aprilu prošle godine isti Upravni sud po istom osnovu preinačuje presudu i traži poništenje ugovora o koncesiji.

Kotor – foto Roko Stjepčević

“Moramo da naglasimo da je nakon presude Upravnog suda drugostepena Komisija za koncesije Vlade donijela rješenje kojim ne prihvata odluku Upravnog suda i ostaje pri prvobitnom stavu da Sea Pioneer Montenegro i Luka Kotor treba da nastave poslovanje po postojećem ugovoru o koncesiji. Takođe, pojedini mediji počeli su sa favorizovanjem jedne pilotske organizacije služeći se potpuno netačnim podacima, i zajedno sa Ministarstvom kapitalnih investicija nastavili sa vršenjem pritiska za prekidom ugovora”, dodaje se u saopštenju.

Za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji i pružanja pilotske usluge koncesionara obavljali su se, kako su objasnili, upadi treće pilotske organizacije koja nije imala obaveze plaćanja prema državi. Usljed toga su nakon brojnih sastanaka, kako sa Ministarstvom kapitalnih investicija, tako i sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, bili prepušteni sami sebi i bez njihovog reagovanja.

“Za prethodnu godinu izmirene su sve obaveze koje kao koncesionari posjedujemo i uredno je izvršeno plaćanje fiksne koncesione naknade”, dodaje se u saopštenju.

U decembru prošle godine, na osnovu informacija dobijenih od Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada donosi odluku o ukidanju ugovora o koncesiji za pružanje lučke pilotaže u luci Kotor.

“Zatim u februaru Vlada na sjednici poništava prvobitnu odluku od decembra prošle godine i traži od Ministarstva kapitalnih investicija i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama da pripreme informacije i uslove pod kojima će koncesija biti nastavljena”, naveli su iz kompanije.

Pri prvoj Odluci Vlade u decembru prošle godine, kako se dodaje, nije predstavljeno ranije pomenuto rješenje te iste Vladine Komisije za koncesije koja je dala do znanja Vladi da ugovor o koncesiji ne treba biti prekinut.

Izvor:Mina

Najčitanije