13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Problemi sa drumskim transferima putnika sa aerodroma Tivat – taksisti (pre)skupi a prevoznici…

Taksisti i njihov cjenovnik – Aeerodrom Tivat foto S.L.

Sa špicom ljetnje sezone pojavile su se i već uobičajene primjedbe putnika na način na koji je (ne)organizovan drumski transfer sa i do aerodroma u Tivtu.

„Moji gosti iz Norveške koji su uzeli taksi sa aerodroma Tivat do apartmana u Kotoru gdje su imali rezervisan smještaj, imali su vrlo ružno iskustvo. Uprkos tome što na tabli na aerodromu Tivat gdje je istaknut oficijelni cjenovnik taksi usluga piše da transfer vožnja od aerodroma do Kotora košta 20 eura, njima je tivatski taksista naplatio 40 eura. Kada su se pobunili i zatražili objašnjenje, dobili su neku nesuvislu priču da „transfer košta 20 eura, ali da treba platiti i troškove goriva“. To je nečuveno!“- kazao nam je jedan od vlasnika apartmana u Kotoru čiji su gosti bili neprijatno iznenađeni postupkom tivatskih taksista koji jedini imaju mogućnost da uzimaju i voze putnike sa ovdašnjeg aerodroma.

Naš sagovornik je kazao da je takvo postupanje taksista i cijene koje oni pokušavaju da naplate strancima, antireklama našeg turizma, posebno kod putnika koji u Crnu Goru iz Evrope stiužu letivima niskotarifnih aviokompanija pa aviokartu nerijetko plate manje nego što če ih koštati taksi od aerodroma do smještaja.

Predstavnik taksista iz udruženja „Petica“ i „Start“ koji jedini posluju sa aerodroma Tivat, Veselin Piper, nam je danas kazao da je tačno da transfer od aerodroma do Kotora košta 20 eura, ali da ta cijena ne može biti ista za nekoga ko se vozi do npr. aerodromu najbližeg kotorksog naselja Škaljari, ili pak do još 5-6- kilometara dalje Dobrote.

„Priznaćete da to nisu iste relaciije, a uz aktuelne ogromne gužve i zakrčenja koja vladaju po saobraćajnicama u Tivtu i Kotoru, gdje se dok čekamo u kolonama, dodatno troši gorivo, cijena transfera do Škaljara i Dobrote ili Ljute, ne može biti ista. Mi vozimo po taksimetru koji je baždaren na zvaničnu tarifu vožnje od 2 eura po pređenom kilometru, na što se proporcionalno dodaje i čekanje u kolonama po oficijelnoj tarifi od 15 eura za sat čekanja, tako da mušterije moraju na to da računaju kada se vozimo u kilometarskim kolonama i krećemo minimalnom brzinom.“- objašnjava Piper sa čime se slaže i njegovih šezdesetak kolega koji su članovi udruženja „Petica“ i „Start“. Taksisti naglašavaju da rade regularno, sa svim licencama i drugim papirima te da redovno državi i Opštini Tivat plaćaju njihove takse, kao i da su im taksimetri baždareni i verifikovani od nadležnih, te i da ih inspekcije redovno kontrolišu.

„Mušterijama koje žele da izbjegnu gužve na magistrali, nudimo da ih povedemo do Kotora alternativnim, ali dužim pravcima preko Prčanja, kroz Kavač ili preko Radanovića i Trojice, tako da u tim slučajevima vožnja po taksimetru mora ispasti skuplja od 20 eura. Isto tako, ako neće da ih vozimo sa taksimetrom, pravimo neporednu pogodbu u kojoj svi dodatni naši troškovi u vidu više utrošenog goriva i čekanja po kolonama, moraju biti ukalkulisani“- objašnjavaju Piper i njegove kolege.

Taksi stanica na aerodromu Tivat – foto S.L

Zahvalni su kažu, Opštini Tivat koja im je obezbijedila mnogo bolje mjesto na kojem im je taksi stanica na aerodromu nego što je to bio slučaj ranije, te je uvela red u ponašanje taksista kada je u pitanju njihov kontakt i interakcija sa putnicima koji izlaze iz aerodromskog terminala, ali naglašavaju da niko od nadležnih već godinama ne uspijeva da se izbori sa kombi i minibus prevoznicima „Zina“ „Boka Sun“ iz Herceg Novog,a kojima se nedavno pridružila i treća takva firma „Jelena & Macha“ iz istog grada. Ti prevoznici koji zvanično, voze samo agencijske putnike po spisku koje od njih dobijaju, po trdnjama taksista, uzimaju svakoga kome treba vožnja od aerodroma u pravcu Hercveg Novog i ponašaju se protivno propisima koji regulišu auto taksi, odnosno organizovani međugradski prevoz putnika. Uz njih, kažu takisti iz „žPetice“ i „Starta“ problem im predstavlja i divlje taksiranje kojem prema njihovim tvrdnjama, pribjegavaju i pojedini zaposleni u nekim državnim službama koje rade na aerodromu.

Iz Sekretarijata za komunalni i inspkecijski nadzor Optine Tivat potvrdili su da redivno kontrolišu taksiste na aerodromuk, ali da nemaju nadležnost da kontrolišu kombi i minibus prevoznike iz Herveg Novog koji kao prevoznici što se bave međugradskim  prevozom putnika, spadaju pod nadležnost državne saobraćajne i turističke inspekcije.

Iz preduzea Aerodromi Crne Gore nisu odgovorili na pitanja na osnovu kojeg poslovnog aranžmana sa tom kompanijom samo taksistu iz udruženja „Petica“ i „Start“ iz Tivta, odnosno prevoznici „Zona“, „Boka Sun“ i „Jelena & Macha“ iz Herceg Novog mogu obavljati drumski transfer putnika da tivatskog aerodroma,. Nije odgovoreno ni zašto ACG već godinama ništa nije uradilo na uvođenju redovnih tzv. šatl autobusa koji bi sa aerodroma u Tivtu i Podgorici po redu vožnje u unapred definisanim terminima,  prevozili avioputnika kojima treba drumski transfer do terminala/stanica u Tivtu, Herceg Novom, Budvi, odnosno samoj Podgorici i obrnuto. Šatl autobusi prema i sa aerodroma do gradova najbližih tim vazdušnim lukama, postoje svuda u svijetu i osnovni su vid drumskog transfera avioputnika, dok su taksi i kombi prevoz agencijskih putnika samo dopuna šatl autobusima.

Izvor:S.L.

Najčitanije