18 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren prvi internacionalni World Art festival na Luštici Bay

Egipat u Luštici Bay

„Egipat u Luštici Bay“, tema je prve edicije internacionalnog festivala World&Art, koji je otvoren sinoć na ovoj atraktivnoj lokaciji. Festival je realizovan je kao partnerski projekat Luštice Bay i agencije Fabrika, a brojne zvanice i gosti su uživali u identitetu Egipta kroz modnu reviju i koncert klasične muzike. Festival je otvorila počasna predsjednica i ambasadorka Festivala, popularna i talentovana glumica iz Egipta, crnogorskog porijekla Tara Emad, koja je istakla da je ovaj događaj uživa njeno apsolutno poštovanje, i da je sinergija dvije predivne kulture koje su različite, a temelje se na istim vrijednostima.

“Ja sam Egipćanka crnogorskog porijekla i raduje me ovo druženje. Narod u Egiptu naveliko govori o ljepoti Crne Gore, i njenim prirodnim bogatstvima”, kazala je ona.

Uslijedio je koncert violiniste Ahmeda Mouniba, kairskog filharmonijskog orkestra. Mounib je svjetski poznati violinista koji se posebno ističe u žanrovima klasične muzike i džeza. “Na večerašnjem koncertu između ostalog svirali smo egipatski instrument „rabab” i tradicionalnu egipatsku muziku. Moja skoro svakodnevna  pratnja je pijanista Mohamed Fouada. Sve što smo noćas svirali je naša originalna muzika, spoj klasičnih nota sa tradicionalnom egipatskom muzikom”, kazao je on.

Egipat u Luštici Bay

“Poslije Beča, Maroka evo nas po prvi put u Crnoj Gori, i zaista smo uživali u koncertu. Imate prelijepu zemlju, prirodna je izvanredna, spoj mora i planina ne može ostaviti ravnodušnim nikoga”poručio je pijanista Mohamed Fouad, psihijatat po profesiji, muzika je hobi i izraz koji reflektuje sva svoja životna iskustva.

Uslijedila je revija inspirisana Kleopatrinim likom, crnogorske dizajnerke Ivane Miranović dizajnerke brenda Itsa Couture i Katarine Zlajić dizajnerke nakita.  One su stilizovale modele inspirisane glumicom Elizabet Tejlor, u ulozi Kleopatre u istoimenom filmskom hitu iz 1963. godine.

Organizatori su ranije najavili da su vođenim idejom da pomenuti festival postane tradicionalan. Luštica Bay internacionalni World&Art festival umjetnosti i kulture trebalo bi da se iz godine u godinu održava u istom terminu – druge subote u avgustu, predstavljajući umjetnike i modne kreatore iz različitih zemalja svijeta. Tema festivala će svake godine biti druga država. Planirano je da svaka festivalska edicija predstavi crnogorske kreatore inspirisane državom koja je tema festivala, potom gostujuće dizajnere iz te zemlje, te gostovanje umjetnika iz države kojoj je festival posvećen.

Najčitanije