9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Procurili detalji iz priznanja krivice jednog od naših pomoraca pred pravosuđem SAD

MSC GAYANE -foto www.shipspotting.com

Najmanje četvorica od pet crnogorskih pomoraca sa kontejnerskog broda „MSC Gayane“ a koji su prije godinu dana uhapšeni u SAD u najvećoj zaplijeni švercovanih narkotika u istoriji te države, specijalno su regrutovani za taj konkretan kriminalni zadatak u samoj Crnoj Gori, prije njihovog ukrcaja na brod italijansko-švajcarske kompanije Mediterranean Shipping (MSC). Naši pomorci navodno su bili glavni u koordinisanju izvođenja tog posla sa za sada neimenovanim saradnicima van broda, a sve sa namjerom da se u luke SAD i Evrope prošvercuje skoro 20 tona kokaina visoke čistoče.

Proizilazi to iz dokumenata objavljenih nakon što je jedan od uhapšenih Crnogoraca sa „MSC Gayane“, 27-mogodišnji Kotoranin Vladimir Penda, pred američkim sudom u ponedjeljak proznao krivicu za kriminalno udruživanje sa ciljem prodaje narkotika u SAD. Za to krivično djelo Pendi u SAD prijeti minimalna kazna zatvora od 10 godina, odnosno doživotni zatvor u najgorem slučaju.

Sa dijela dokumenata iz Pendinog priznanja  krivice pred američkim pravosuđem, skinuta je oznaka tajnosti, a dio dokumnetacije iz istrage koju su vodili agenti  federalne Agencije za borbu protiv narkotika DEA i Agencije za domovinsku suigurnost (Department of Homeland Security“ SAD-a, procurili su u javnost. Američki mediji koji su prenijeli sadržaj ovih papira pišu o gotovo filmskim aspektima ovog sada već istorijskog događaja kada je borba protiv šverca narkotika na terioriji SAD u pitanju, nazivajući čitav slučaj broda „MSC Gayane“  svojevrsnom pomorskom verzijom čuvenog Al Paćinovog filmskog hita o jupnoameričkim švercerima droge „Lice sa ožiljkom“.

Agenti DEA, Agencije za domovinsku sigurnost, Obalne straže SAD, lokalne i federalne policije, upali su 17.juna prošle godine na megakontejnerski brod „MSC Gayane“ neposredno nakon što je on uplovio u luku Filadelfija na istočnoj obali SAD. Sakriveno u kontejnerima što su se nalazili u štivama velikog broda, policija i agenti DEA su pronašli ukupno 15.582 pakovanja kokaina ukupne težine 19,76 tona i priocijenjene ukupne vrijednosti u uličnoj prodaji u SAD, većoj od 1,3 milijarde dolara. U toj najvećoj ikad u istoriji SAD zaplijeni narkotika, američka policija i istražitelji uhapsili su sedam od ukupno nešto više od 20 članova posade „MSC Gayane“ – Crnogorce  Vladumira Pendu,  Boška Markovića, Aleksandra Kavaju, Nenada Ilića i Ivana Đuraševića i državljane Samoe, Fonvafea Tiasagu i Lauli Pulua.

Prema pisanju portala Freightwaves.com koji se poziva na objavljene i dokumente iz istrage koji su procurili u javjost, proizilazi da je trećina ukupne posade broda “MSC Gayane“ bila lično uključena u ovu operaciju.

„Ćetvorica od njih su navodno za ovaj đvercerski posao namjenski regrutovani još u Crnoj Gori, prije nego što su se ukrcali na brod čao članovi posade. Iz dokumenata sa Pendinog priznanja krivice proizilazi i da su crnogorski članovi posade broda obavljali koordinaciju sa ostalim učesnicima u šverceskom lancu van broda, koristeći kriptovane mobilne telefone za komunikaciju. Pema navodima optužnice protiv drugog učenika ovog krininalnog događaja Nenada Ilića a koja datira iz septembra 2019., ovi koji su bili uključeni u zavjeru za šverc droge, nastojali su da u to uključe i druge članove posade broda koristeći se i raznim metodama za zastrašivanje i prijetnjama.“- piše američki portal uz napomenu da je rije o „spektakularnom događaju u svakom pogedu“ – počev od rekordne količine zaplijenjene droge, preko toga da je ona pronađena na brodu kojim uoravlja jedna od največih svjetskih brodarskih kompanija, a koji je zvanično u vlasništvu jedne od najvećihh američkih banaka J.P. Morgan, do zavjere među posadom, noćnih veza sa švercerima na moru pred obalama Južne Amerike, do „švercerske mreže koja prkeriva cijeli svijet“.

„Sve zajedno ovo zvuči kao svojevsrno „Lice sa ožiljkom na moru“.- piše američki portal iznoseći detalje iz istrage koji pokazuju da je dok je „MSC Gayene“ plovio uz zapadnu obalu Južne Amerike na svojoj redovnoj liniji od Pacifika prema SAD i Evropi, na brod ukrcano skoro 20 tona kokaina kojeg su do njega dovezli brzi manji gkiseri. Ukrcaj droge na megakontejneraš obavljao se na pučini, u plovidbi „MSC Gayanea“ između luka u koje je taj brod po redu plovidbe, svraćao u Panami i Peruu. Prvo je na dijelu putovanja južno od Paname prema Peruu, jedne noći uz „MSG Gayane“ prišlo šest glisera nakrcanih drogom koja je sa njih, korišćenjem brodske dizalice na kontejnerašu, prebačena na „MSC Gayane“ i sakrivena među legalnim teretom –  raznom robom u više kontejnera. Isto se dogodilo i druge noči i na plovidbi u obrnutom smjeru kada je brod iz Perua vozio prema Panamskom kanalu, kada je droga pretovarena sa još osam glisera. Kokain zapakovan u briketima je sakrivem među ostalim teretom u kontejnerima sa kojih su članovi posade broda uključeni u švercerskki lanac, skinuli carinske plombe i nakon toga ih zamijenili falsifikovanim plombama. Prema navodima iz Pendinog priznanja krivice, članovi posade koji su bili ukljuleni u ovaj posao radeći na dizalici ili pomažuči da se droga ukrca i sakrije među legalnim tereom na brodu, plaćeni su sa po 50 hiljada dolara. Cijela operacija noćnog prekrcaja droge na otvorenom moru po Pendi, trajala je od 30 do 40 minuta u oba slučaja. Jedan od uhapšenih članova posade američkim istražiteljima je ispričao da je navodno, sličan švercerski poduhvat već bio realizovan i na prethodnom putovanju broda „MSC Gayane“ na tom dijelu njegove redovne linije između luka Kalao u Peruu, Bonaventura u Kolumbiji, tranzita Panaskog kanala i dalje prema lukama Kristobal u Kolumbiji, Friport na Bahamima, Fladelfija u SAD i Roterdam u Holandiji. Sam poduhvat prekrcaja skoro 20 tona tereta zapakovanog u velikim  jutanim vrećama iz malih glisera na veliki kontejneraš koji plovi brzinom od oko 20 čvorova, po noći na otborenom moru, nije nimalo jednostavan ni bezopasan, što je dodatno začudilo američke istražitelje.

Državni tužilac Vilijam Meksvejn koji vodi istragu u slučaju „MSC Gayane“ tamošnjim medijima je kazao da je u pitanju jedna od najobimnijih istraga na kojoj radi veliki broj parnerskih agencija, kao i da se istražne radnje Agencije za domovunsku sigurnost, odnosno Uprave carina SAD nastavljaju jer „kroz ovaj slučaj želimo da kriminalcima širom svijeta pošaljemo snažnu poruku naše odlučnosti da sprovedemo zakon i pravdu.“

MSC POTPUNO SARAĐUJE SA AMERIKANCIMA

Gayane foto Beta

Iz dokumenata Agencije za domovinsku sigurnost proizilazi da iako su na njihovom brodu našle rekordnu švercesku pošiljku droge, američke vlasti nisu iznijele nikakve zvanične optužbe protiv same kompanije MSC, druge najjače svjetske kontejnerske brodarske kompanije. MSC je na tome zahvalio vlastima SAD i obećao im svoju potpunu saradnju, ali nije mogao u potpunosi izbjeći štetne posljedice po sopstvene interese jer je ta kompanija zvog slučaja „MSC Gayene“ lani na tri mjeseca bila privremeno isključena sa liste „Partnera od povjerenja“ američke carine i graničnih vlasti, te su time njeni brodovi bili podrvrgnuti oštrijim i detaljnijim kontrolama prilikom dolazaka u američke luke. Uz to, vlasti SAD su 4.jula 2019., zvanično pokrenule postupak sudske zaplijene i eventualne prodaje broda „MSC Gayane“ kao sredstva izvršenja kriminalnog djela, ali je osam dana kasnije ipak postignut dogovor sa MSC-om kao operaterom, odnosno američkom bankom J.P. Morgan kao formalnim vlasnikom broda, da se plovilo vrijedno 85 miliona dolara ipak oslobodi i vrati u upotrebu, uz plažanje kaucije od 50 miliona dolara od strane MSC-a.

Kompanija je u tom  aranžmanu sa američkim vlastima, na sebe preuzela i niz drugih obaveza: da im predoči svako svoje saznanje o eventualnim kriminalnim aktivnostima članova posada MSC brodova, pomogne pri sprovošenju svima za američke vlasti potrebnim informativnim razgovorima sa članovima posada MSC brodova, pomogne pri uručenju svojim posadama sudskih poziva američkih vlasti bilo da su oni na brodovima u lukama SAD ili van njih, da se i sama podvrgne eventualnim takvim pozivima, da na svojim brodovima ne smije praviti bilo kakve tehničke prepravke bez saglasnosti Uprave carina SAD, ali i da se sama kompanija i agencije za ukrcaj pomoraca koje za nju rade, moraju uzdržati od preduzimanja bilo kakvih „osvetničkih“ akcija prema svojim pomorcima koji sarađuju sa američkim vlastima…

Izvor:S.L

Najčitanije