25 C
Kotor

Slušaj online radio

Program povećen bezbjednosti u saobraćaju – “Obilježja smrti na crnogorskim drumovima: sjećanje i upozorenje”

Foto NVO Bauo – Ljetnja škola “More znanja”

“Evidentiranje, mapiranje i valorizacija obilježja saobraćajnih nesreća na drumovima u Crnoj Gori” naziv je projekta Društva za kulturni razvoj “Bauo”, posvećenom pitanju bezbjednosti u saobraćaju, koji ova NVO privodi kraju realizacijom niza aktivnosti namjenjenjih široj javnosti tokom narednih dana.

Pitanje bezbjednosti u saobraćaju trebalo bi da bude jedna je od ključnih tema u društvu, posebno, imajući u vidu da je Crna Gora država s izuzetno visokim brojem saobraćajnih nesreća na drumovima. Podaci Uprave policije Crne Gore govore da je situacija alarmantna: samo od početka 2015. pa do kraja jula 2023. godine, u ukupno 47.984 registrovanih saobraćajnih nesreća u Crnoj Gori, 497 lica izgubilo je život, dok je s lakšim i težim povredama prošlo 22.286 osoba. Broj poginulih lica u posmatranom periodu je sljedeći: 51 (2015), 65 (2016), 63 (2017), 48 (2018), 47 (2019), 48 (2020), 55 (2021), 73 (2022) i 47 (zaključno sa julom 2023. godine).

Ova činjenica svakako je jedan od centralnih motiva za nastanak monografske studije “Obilježja smrti na crnogorskim drumovima: sjećanje i upozorenje”, napisane i objavljene nedavno u okviru projekta “Evidentiranje, mapiranje i valorizacija obilježja saobraćajnih nesreća na drumovima u Crnoj Gori” nevladinog udruženja Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru. Projekat je podržalo Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore putem Javnog konkursa za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblasti saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju za 2022. godinu.

Plakat

U pitanju je projekat koji je podrazumijevao obilazak glavnih (magistralnih) saobraćajnica u Crnoj Gori te mapiranje i dokumentovanje obilježja pored puta (krajputaša) podignutih stradalima u nesrećama u drumskom saobraćaju.

Na osnovu analize sakupljene građe (čak preko 300 obilježja), nastala je monografska studija “Obilježja smrti na crnogorskim drumovima: sjećanje i upozorenje”, autora mr Dušana Medina (arheolog i menadžer u kulturi), dr Ljiljane Gavrilović (etnološkinja-antropološkinja) i dr Biljane Sikimić (lingvistkinja), u izdanju Društva za kulturni razvoj “Bauo”. Recenzenti studije su dr Srđan Radović i mr Milica Nikolić, etnolozi-antropolozi.

Kao jedan od ciljeva projekta jeste nastojanje da se obilježja na mjestima nesreća u drumskom saobraćaju u javnosti percipiraju kao dio memorijalne prakse i memorijalne kulturne baštine Crne Gore, te da budu društveno vidljiva i, koliko je moguće više, valorizovana, te kao takva dodatno doprinijeti skretanju pažnje na opasnosti koje vrebaju u drumskom saobraćaju, nekada pogubne i po ljudski život.

Najčitanije