14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat „Adriatic canyoning“ oživljava predjele jadranskog zaleđa: Projektni partneri raduju se događaju na Orjenu

 

Zrmanja adventure weekend

Kako jedan predio i grad u jadranskom zaleđu mogu da ožive i privuku veliki broj posjetilaca pokazalo se proteklog vikenda u Obrovcu u Zadarskoj županiji, zahvaljujući prekograničnom projektu „Adriatic canyoning“.

Tokom tri dana, u ovom gradiću mogla se vidjeti nesvakidašnja slika, potpuno drugačija od one na koju su mještani navikli.

Staza duga 14,5 kilometara iznad i uz rijeke Zrmanja, Krupa i Krnjeza, do sada tajna zadarskog zaleđa, osposobljena je zahvaljujući projektu. Obroncima Velebita i uzvodno kroz kanjon, kraj prelijepih slapova pa sve do pravoslavnog manastira Krupa iz 1317. godine, prošetalo je i protrčalo oko 500 ljudi. Na rafting Zrmanjom krenulo je tridesetak ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojima je priroda oduzimala dah, a dobro druženje tjeralo naprijed za još ljepšim prizorima.

Zrmanja Adventures Festival promovisao je ideju afirmacije i zaštite prostora rijeke Zrmanja i projekat „Adriatic canyoning“, u kojem je partner grad Herceg Novi.

Tokom festivala održani su susreti projektnih timova i Upravnog odbora projekta, a u svim programima festivala učestvovali su predstavnici gradova partnera: Obrovca, Drniša, Širokog Brijega, Grude i Herceg Novog, kao i agencije Zadra Nova. U sklopu projekta u zadarsku regiju stigli su brojni hrvatski, ali i strani novinari i blogeri, te predstavnici turističke privrede.

Projektni timovi u Obrovcu

Događaj u Obrovcu i okolini pokazao je kako projekat „Adriatic canyoning“ i inicijative u lokalnoj zajednici mogu oživjeti predjele koji su turistički vrlo malo valorizovani, saglasni su partneri iz sve tri zemlje. Takođe, vidjelo se da postoji velika zainteresovanost za aktivni turizam i avanturističke sadržaje u našem regionu, a da su manifestacije poput ove sjajan način da potencijalni turisti saznaju za sakrivene prirodne bisere jadranskog zaleđa.

Članovi hercegnovskog projektnog tima najavili su partnerima da će avanturistički vikend u našem gradu biti organizovan na proljeće 2019. godine, kako je to projektom predviđeno. Do tada će u mjestu Vrbanj, na planini Orjen biti izgrađen adrenalinski park, finansiran iz projekta. Program u ovom parku biće važan dio vikenda na Orjenu, ali svakako ne jedini, jer će cilj događaja biti promocija cijele planine i hercegnovskog zaleđa.

Zrmanja adventure weekend

Predstavnicima partnerskih gradova je predstavljen koncept avanturističkog parka na Vrbanju, kao i planirani sadržaji, za čiju izgradnju će tender biti raspisan ovih dana. Ideja je da uređenje male turističke infrastrukture podstakne razvoj Orjena kao outdoor destinacije, što će upotpuniti postojeću ponudu i privući nove turiste. Predstavljeni projekat naišao je na odobravanje, uz komentar predstavnika timova da se raduju događaju na Orjenu i da ga sigurno neće propustiti.

Podsjećamo, Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog će u okviru projekta „Adriatic canyoning“ izgraditi i opremiti avanturistički park, koji će ujedno biti i prvi takav sadržaj u Boki Kotorskoj.  Na ovaj način, zahvaljujući novim sadržajima za aktivan odmor u prirodi, zaleđe Herceg Novog će biti ucrtano na mapu turistički atraktivnih lokacija, što ono svakako zaslužuje.

Ovo je zajednički projekat Grada Širokog Brijega, Općine Grude (BiH), Grada Drniša, Grada Obrovca, Razvojne agencije Zadarske županije ZADRE NOVE (Hrvatska) i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog (Crna Gora). Podržan je iz iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Njegova ukupna  vrijednost je 1.879.251,32 EUR, od čega je sufinansiranje iz EU sredstava 1.597.363,59 odnosno 85%. Iz ukupnog budžeta projekta za avanturistički park na Vrbanju opredjeljeno je 305.000 eura.

Najčitanije