8 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat za bolju zaštitu Kotorsko-risanskog zaliva

Kolonija Zlatnog korala na lokalitetima Sopot i Dražin vrt neophodno zaštititi, (Foto: Institut za biologiju mora/Vesna Mačić

Institut za biologiju mora organizovao je obuku o izradi priručnika za regionalnu politiku za uspostavljanje saradnje institucija važnih za funkcionalno upravljanje zaštićenim morskim područjima.

Obuka je dio projekta TUNE UP – Promocija upravljanja na više nivoa morskih zaštićenih područja.

Kako objašnjavaju u Institutu, pilot područje projekta TUNE UP u Crnoj Gori je Kotorsko-risanski zaliv, koji uživa status preventivne zaštite do izrade studije i faktičkog dobijanja statusa zaštićenog morskog područja, što zaslužuje zbog svojih biodiverzitetskih vrijednosti, prije svega kolonija Zlatnog korala na lokalitetima Sopot i Dražin vrt.

“Projekat ima za cilj da obezbijedi veću koordinaciju među zainteresovanim stranama i donosiocima odluka, ograničavajući izazivanje konflikata između zaštite i ekonomskih pitanja s ciljem unapređenja očuvanja i zaštite biodiverziteta. Kada je započela implementacija projekta TUNE UP, Crna Gora još uvijek nije imala zaštićena morska područja, te je razmjena iskustava na nivou 12 partnera iz sedam zemalja Mediterana od izuzetnog značaja za našu zemlju. Danas zaštićena područja Rt Platamuni, ostrvo Katič i ostrvo Stari Ulcinj uživaju samo formalnu zaštitu, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sa ostalim nadležnim institucijama, tek treba da uspostavi saradnju u cilju funkcionalnog upravljanja i zaštite ovih područja. Stoga upravo Priručnik za regionalnu politiku koji je Institut za biologiju mora izradio temeljem metodologije TUNE UP projekta može biti od značaja u tom procesu”, navodi se u saopštenju Instituta.

Crna Gora, kako naglašavaju, nije podijeljena u regije, zbog čega se primjena regionalnog alata definiše ranije potpisanim Memorandumom o razumijevanju, kojim je deklarisana saradnja Instituta za biologiju mora, Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave pomorske sigurnosti, Uprave za inspekcijske poslove, Opštine Kotor i Luke Kotor.

“Ove institucije su se saglasile da će raditi na integraciji resursa, i planova po pitanju upravljanja pilot lokacijom, a shodno usaglašavanju koje projekat ima za cilj da uspostavi na cijelom Mediteranu. Priručnik za regionalnu politiku se bavi pitanjima upravljanja, finansijama i politikama specifičnim za svaki region, u našem slučaju cijelu zemlju. Izrađen je na osnovu analize pilot područja s ekološkog, društvenog, kulturnog i privrednog polazišta, kao i rezultata prikupljenih analizom nacionalnih i regionalnih teritorijalnih strategija i potencjalne integracije MPA memoranduma i informacija razvijenih i sadržanih u Zajedničkoj metodologiji, dobijenih kroz diskusije u sklopu teritorijalnih laboratorija. Ovaj dokument sadrži opis vrijednosti i ključna pitanja područja Kotorsko-risanskog zaliva, zakonski okvir, ciljeve kojima treba težiti, aktivnosti i korake koje treba sprovesti, definiciju upravljačke strukture, vrijeme trajanja, te uloge i odgovornosti potpisnika”, navodi se u saopštenju.

Obuka je organizovana za predstavnike svih relevantnih institucija uključujući predstavnike Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat.

Najčitanije