20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Iza Ukrajinaca još jedna teška noć, ruske trupe ušle u stratešku ukrajinsku luku Herson

Satelitska slika prikazuje ljude i vozila koji čekaju da pređu u Slovačku iz Ukrajine, na graničnom prijelazu Vysne Nemecke
Foto: Maxar Technologies / Reuters

Osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Uoči za danas najavljenog, drugoga kruga pregovora, rusko je izaslanstvo doputovalo u Bjelorusiju.

Očekuje se da će glavne teme biti prekid vatre i uspostava humanitarnog koridora. Ruska je vojska u međuvremenu zauzela Herson, strateški važan grad na jugu zemlje. Noćas su Kijevom odjekivale mnogobrojne eksplozije. Pod teškim granatiranjem je i Mariupolj, važna ukrajinska luka na jugoistoku.

Što se trenutno događa u Ukrajini:

● Dok cijeli svijet iščekuje drugi krug pregovora, najavljen za danas, ruska vojska neprestano raketira najveće ukrajinske gradove.

● Do sada je poginulo više od dvije tisuće ljudi, među kojima i 21 dijete. Rusi su zasad potvrdili smrt 500 svojih vojnika.

● Prema Kijevu ide golem broj ruskih snaga, stanovnici su pozvani da se pripreme za obranu.

● Ruske rakete pogodile su Babin Jar – memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta – desecima tisuća ljudi koji su ondje ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata.

● I drugi najveći grad, Harkiv, neprekidno se raketira, a na njega su Rusi izveli i zračni desant. Mnogo je poginulih i ranjenih.

● Pod neprestanim je raketiranjem luka Mariupolj, u Azovskom moru – gdje je pola milijuna ljudi, koji su u gotovo potpunom okruženju. Govori se o mnogobrojnim žrtvama i golemim razaranjima.

● Teške se borbe vode za Herson na Crnom moru – stratešku lokaciju na rijeci Dnjepar, koja presijeca Ukrajinu na dva dijela. Rusi tvrde da su grad zauzeli, Ukrajinci to demantiraju.

●  Najveću osudu izazvala je izjava ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova – da će treći svjetski rat uključivati i nuklearno oružje, i to samo dva dana nakon što je Moskva stavila svoje snage za odvraćanje u stanje visoke pripravnosti.

●  Američki predsjednik Joe Biden svoj je prvi govor o stanju nacije u Kongresu najvećim dijelom posvetio ratu u Ukrajini. Istaknuo je jedinstvo i moć demokracije u odgovoru na rusku agresiju. Najavio je nove sankcije Rusiji i obećao da će natjerati Vladimira Putina da “plati cijenu” zbog invazije, a oligarsima koji podržavaju Kremaljski režim zaprijetio zapljenom luksuznih jahti i zrakoplova.

●  Opća skupština je donijela rezoluciju kojom traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini te osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti svojih nuklearnih snaga. Za je glasovala 141 zemlja, pet je bilo protiv – Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija, a 35 se suzdržalo, među njima Kina, od ukupno 193 zemlje u toj organizaciji. Ishod glasovanja dočekan je burnim pljeskom.

●  Dramatično raste broj izbjeglica iz Ukrajine. UNHCR je objavio da je zemlju od početka ruske invazije napustilo gotovo 900 tisuća ljudi. Najviše ih je otišlo u Poljsku – oko 450 tisuća, u Mađarsku 116, Moldaviju 79 tisuća, Slovačku 67 tisuća, Rumunjsku 44 tisuće izbjeglica. UN procjenjuje kako bi do ljeta iz Ukrajine moglo izbjeći oko 4 milijuna ljudi.

● U Ukrajini je još između 20 i 30 hrvatskih državljana. Polovina se želi vratiti u zemlju, a dio je već u humanitarnom konvoju koji ide prema Poljskoj.

Izvor:HRT

Najčitanije