16 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige “Andrić i đavo”

Andrić i đavo

Andrić i njegovo djelo nepresušna su inspiracija umjetnicima u regionu, a naročito onima koji život provode pokraj onih mjesta na kojima je Nobelovac živio, radio i stvarao. Takav podsticaj imaju i građani Herceg Novog, koji autoru u čast pišu, slikaju, organizuju pjesničke večeri, izložbe i naučne skupove.

Knjiga „Andrić i đavo“ Nikole Malovića svoju prvu promociju imaće 5. septembra u 20 sati, u Kući nobelovca Iva Andrića gdje se odvija književna radnja, a uz autora će govoriti i prof. Svetlana Gradinac.

„Andrić i đavo“ je foto-novela u dramskom obliku smještena u jedini dom koji je autor sebi za života sagradio, a akteri drame su okupljeni povodom 50. godina od dodjele Nobelove nagrade. Trinaest zanimljivih, međusobno različitih književnih likova pokušavaju odgonetnuti najveću tajnu Andrićevog života i djela skrivenu u metaforici dva naizgled slična pojma, „igra sa smrću“ i „igra za život“.

Pitanje univerzalnih borbi ljudskog postojanja savršeno se naslanja na aktuelnost Andrićevog djela i njegove svrevremenosti koja živi svoj život združujući razlike i ne poznajući granice. Recezentkinja knjige, prof. Svetlana Gradinac kaže da je: „U književnosti Andrić bio i musliman, i Hrvat katolik, i Jevrejin, i Srbin pravoslavac. Tako je postao nadnacionalan, što može biti samo vrlina kojom je Andrić svojim osobenim kontemplativno-poetskim realizmom bojio svoje vreme i svoje junake. A Nikola Malović je tu osobinu prepoznao i istakao kao vrhunsku vrednost.“

Nikola Malović diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, autor je tridesetak knjiga i dobitnik književnih nagrada „Borislav Pekić“, „Laza Kostić“, „Majstorsko pismo“ (za životno djelo), „Lazar Komarčić“ i Oktobarske nagrade grada Herceg Novog za roman „Lutajući Bokelj“.

Od 2008. god. urednik je izdavačke djelatnosti hercegnovske Knjižare So i urednik manifestacije „Dani knjižare So“.

Pisao je za „Politiku“ i „Nedeljnik“, a kolumnista je „Pečata“. Član je Srpskog književnog društva i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Jedan je od osnivača grupe P-70.

Svetlana Gradinac diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odsjeku za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.. Bila je urednica kulturno-obrazovnih programa za djecu i omladinu i programa „Radosti Evrope“ u Dječjem kulturnom centru. Radila je u kulturi i prosvjeti.

Osnivač je republičkog takmičenja u besjedništvu, a na Pravnom fakultetu Univerziteta „Union“ u Beogradu, predavala je pravnu retoriku. Jedan je od osnivača je Udruženja „Adligat“ i u okviru njega Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti. Član je „Nušić“ fondacije. Dobitnica je plakete „Najboljima za rad sa najmlađima“ i prvi je nosilac Ben Akibinog besjedničkog vijenca koji se dodjeljuje najboljim profesorima retorike.
Piše recenzije za knjige i eseje koji su objavljeni u mnogim časopisima. Učestvuje na književnim večerima te vodi radionice iz besjedniđtva i kulture govora.

Najčitanije