16 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Čajanka u Knjižari So

Današnje izdanje Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, posvećeno je kako novim hitovima sa 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, tako i tradicionalnoj, 19. po redu Čajanci, koja je bila održana u petak, u Knjižari So, na glavnom gradskom trgu. Tom prilikom je i Nikola Malović sa Novljanima proslavio 25 godina književne karijere, 10 književnih nagrada i 18 napisanih knjiga.

Slijede nove preporuke.

Pogasite sve i zasijaće život je djelo Marka Levija, najčitanijeg francuskog pisca u posljednjih 20 godina. Čitalac se upoznaje sa pričama o ljudima koji su se sreli i pravo i u pogrešno vrijeme, o ljudima koji su se voljeli mirnom ljubavlju, kao i onima koji su mislili da su u početku sve zabrljali, da bi im život pružio drugu šansu. Spoznaće da je ljubav uvijek može da nas nauči nečemu novom. Ovim romanm Mark Levi pokazuje zašto je već više od dvadeset godina najčitaniji francuski pisac sa preko 50 miliona prodatih knjiga. Izdavač je Laguna.

KGBT+ roman je Viktora Peljevina, najpoznatijeg živog ruskog pisca nove generacije, poznatom po romanima Omon RaŽivot insektaČapajev i PrazninaGeneracija P… Junak ovog romana specifična je vrsta muzičke zvijezde budućnosti, a zaljubljen je u djevojku koja je android. Kod mladih ruskih naraštaja Peljevin je brzo stekao harizmu lucidnog, ciničnog proroka postsovjetske epohe, a književni kritičari su istakli njegovu sklonost prema postmodernizmu i apsurdu, kao i uticaj ezoteričkih tradicija i satirične naučne fantastike na njegovo stvaralaštvo. Izdavač je Lom.

Jovanka Orleanka Ketrin Čen je roman koji sveobuhvatno pripovjeda o životu Jovanke Orleanke, od djetinjstva ispunjenog radošću i nasiljem do njenog strelovitog uspona do slave vodeći bitku na dva fronta: na bojnom polju predvodeći francusku vojsku i na dvoru hvatajući se ukoštac sa izdajničkom politikom kraljeve svite. Jovanka izaziva gnijev i sumnju sa svih strana i postaje ranjiva zaslijepljena slavom i sopstvenom ambicijom, a njena legenda i mit, poput njenog imena, ulaze u vječnost. Izdavač je Laguna.

Afrika je djelo izuzetne slikarsko-poetske umjetničke vrijednosti, nastalo tokom putovanja  Rastka Petrovića u Afriku, a koje sintetizuje različite aspekte stvaralaštva autora. Ovaj jedinstveni putopis pored originalnog teksta iz 1930. godine, nudi tumačenje istorijskog okvira, književnog i likovnog stvaralaštva Petrovića. Knjiga koju otvarate pokušava da sačuva viziju autora i čitaocu prenese umjetnički doživljaj Afrike u svojoj ljepoti, snazi i istraživačko-avanturističkoj originalnosti jednog od naših najznačajnijih avangardnih stvaralaca. Izdavač je Lom.

Grci – Celokupna istorija je sjajno djelo višedecenijskog istraživanja istoričara R. Bitona. Nastankom Atine i Sparte položen je temelj onoga što danas zovemo naukom, umjetnošću, politikom i pravom. Istorija duža od tri milenijuma prati Mikenjane bronzanog doba, koji su gradili moćne tvrđave kod kuće i razgranate trgovinske puteve u inostranstvu, zatim osnivanja grčkih polisa, dramatična evroazijska osvajanja Aleksandra Velikog i pobožne Vizantince, sve do današnje grčke dijaspore koja cvjeta na pet kontinenata. Izdavač je Laguna.

Srpska narodna jela i pića Jovana Erdeljanovića knjiga je koja nam prestavlja narodni način života, način ishrane, kako sam naslov kaže, vrste narodnih jela i vještinu u njihovom pripravljanju, do kojeje narod došao nešto svojim iskustvom u nebrojenim stoljećima u prošlosti, a nešto primajući tuđe i prilagođavajući ga sopstvenim prilikama i potrebama. Zato su nam ovi opisi, kao i svi radovi ove vrste, dobro došli. Oni će pored naučne imati i praktičnu vrijednost jer mogu čitaocima poslužiti i kao pouka. Od pasulja, preko krompira, zelja, tjestenine, mesa, salata, očekiju nas i poglavlja o pićima. Izdavač je Talija.

Magični svet dečjeg šaha Branislava Francuskog, Milutina Matijaševića i Irene Dubak knjiga je čiji sam naslov govori o dvije najveće ljubavi autora, ljubavi prema djeci i prema šahu. Ulazeći u najsitnije metodološke detalje i bazirajući je na ličnom iskustvu sa predškolcima, autori stalno podsjećaju na razumijevanje, strpljenje i sistematičnost. Pred nama je dragocjen priručnik koja nudi pedagoško znanje, praktično iskustvo i vještinu obučavanja. Izdavač je Čigoja.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije