12 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija monografije ,,Kulturna istorija Paštrovića”

Kulturna istorija Paštrovića

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ organizuje predstavljanje monografije „Kulturna istorija Paštrovića“, autora prof. dr Nikole Samardžića, dr Mile Medigović Stefanović, dr Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina, u četvtak, 9. maja, od 19 sati u kinosali Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu.

Monografija je publikovana u izdanju renomirane izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u okviru edicije ,,Vrt”, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Recenzenti monografije su akademik Branislav Mitrović, prof. dr Bojan Žikić, dr Miroslav Luketić i prof. maestro Bojan Suđić. „Kulturna istorija Paštrovića“ podjednako na stručan i popularan način osvetljava osobenosti paštrovskog kulturnog prostora kroz minule epohe. Vremenski raspon tema koje se obrađuju počinje sa srednjim vekom, kada se patrijarhalno paštrovsko biće formira kao kompaktna plemenska zajednica, a završava se Drugim svetskim ratom koji uspostavlja novi poredak, kako u svetu, tako i na ovom malom primorskom pojasu.

Na promociji će govoriti dr Zlata Marjanović, Davor Sedlarević, Dušan Medin i Zorica Stablović Bulajić.

Promocija će biti održana u okviru Međunarodne multidisciplinarne naučne konferencije „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost“, koju organizuje Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ u saradnji sa Centrom za istraživanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina. Konferencija se ralizuje od 8. do 11. maja ove godine u Spomen domu „Reževići“ i Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu na Moru.

Najčitanije