26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija monografije “Praznik mimoze – 50 godina cvijetnog festivala”

Monografija Praznika mimoze

Promocija monografije „PRAZNIK MIMOZE – 50 GODINA CVJETNOG FESTIVALA“ zakazana je za petak, 22. marta u 19 sati u Dvorani „Park“.

Ideja o monografiji Praznika mimoze stara je deceniju i više. U susret četrdesetom rođendanu najstarijeg hercegnovskog festivala počela je priprema, a zadatak da u priče saberu sve prethodne godine dobili su pokojni Petar Janičić, ugledni publicista i novinar i Vitka Vujnović, novinarka Radio Herceg Novog. Monografija te godine nije objavljena, ali je prikupljen dragocjen materijal koji je pred 45. izdanje februarske cvjetne fešte sabran u knjigu „Praznik mimoze – čarolija koja traje“ .

Petar Janičić, preminuo je u međuvremenu, ali su storije o prvim godinama Praznika koje je on zabilježio (period od 1969. do 1984.) ostale sačuvane i objavljene su. Zbivanja i atmosferu na Prazniku mimoze od 1985. do 2002. godine  zabilježila  je Vitka Vujnović, a  Dragica Ivanović (novinarka u Radio Herceg Novom i višegodišnji dopisnik „Pobjede“)  uradila je isto za period od 2003. do 2009. godine.

Novi povod za oživljavanje ideje o monografiji bio je novi jubilej – 50 godina Praznika mimoze. Ideju su inicirali iz  JUK Herceg fest koja je i izdavač.

Monografija „Praznik mimoze – 50 godina cvjetnog festivala“ pripremana je skoro godinu.

Prethodna publikacija „Čarolija koja traje“ bila  je odlična osnova za početak, ali se tim saradnika okupljen oko monografije saglasio da priču treba dopuniti kazivanjem  organizatora i učesnika, domaćina i gostiju, različitim  sagledavanjem koncepta festivala. Zbog toga se i nije išlo   već savladanim putem prethodne publikacije, niti  su opširno hronološki bilježeni  događaji iz poznatog  festivalskog kolopleta, već je hvatana suština  kroz kazivanja onih koji su živjeli za i uz Praznik u godinama koje  danas nazivamo zlatnim, potom onima koje su bile u svakom smislu teške i olovne zbog zemljotresa, rata, sankcija, do onih u kojima smo se oporavljali, osamostaljivali, pa ponovo povezivali sa prijateljima. Pokušali smo  takođe da  nagovjestimo i šta bi Praznik trebalo da postane u budućnosti.

Monografija Praznika mimoze

U novom prikupljanju građe, priča, fotografija za ovu knjigu zahvalnost dugujemo svim sagovornicima, svima koji su fotografisali, snimali, pisali o novskoj fešti.

Rezultat posvećenog jednogodišnjeg rada je monografija objavljena na više od 300 strana, sa preko 500 fotografija i stotinak razgovora.

Na kraju, i kada ovu knjigu ispisivanu s jubavlju i poštovanjem, pročitamo, mogli bismo opet započeti  novu. Jer,  neizmjerna je energija i nasaglediva radost koju ovom Prazniku dajemo i koju nam on vraća, krećući se  poput života lagano  prema budućnosti.

Najčitanije