23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija romana „Omama“ autora Slobodana Vladušića

Omama

U četvrtak, 24. marta sa početkom u 19 sati u holu Akademije znanja – Budva, biće promovisan roman „Omama“ (Berlinska tajna Miloša Crnjanskog) Slobodana Vladušića.

O romanu, koji je dobitnik nagrade Beskrajni plavi krug, govoriće docent dr Goran Radonjić.

“Berlin u jesen 1928. miriše na benzin, meskalin i francuske parfeme. Bezimeni radnik dolazi u poslanstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kako bi prijavio nestanak svog prijatelja Milutina Topalovića. Miloš Crnjanski, ataše za kulturu, i Miloš Verulović, vojni savetnik u poslanstvu i heroj sa Kajmakčalana, kreću u potragu za iščezlim čovekom. Trag ih vodi od luksuznih restorana i bučnih džez kabarea u kojima uživa vesela gradska elita do zapuštenih kvartova po kojima se vuku uživaoci opijata.
Stara poslovica kaže „Kada počneš da kopaš, nemoj nikada kopati do dna.“ Crnjanski i Verulović ipak jesu. Ovo je knjiga o tome šta su našli, tamo na dnu”, zapisano je na poleđini romana čiji je izdavač Laguna.

Slobodan Vladušić (1973, Subotica), romanopisac, esejista, publicista, redovni profesor na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio urednik u časopisu „Reč“, a danas glavni urednik časopisa „Letopis Matice srpske“. Za svoj prvi roman „Forward“ (2009) dobio je nagrade „Borislav Pekić“ i „Zlatni suncokret“, za najbolju književnu kritiku 2004. godine nagradu „Milan Bogdanović“, te 2011. godine nagradu „Isidora Sekulić“ za studiju „Crnjanski, Megalopolis“. Za romane “Mi izbrisani” (2013) nagradu “Meša Selimović”, “Veliki juriš” (2018) nagrade “Svetozar Ćorović” i “Janko Veselinović”. Za teorijsku prozu “Književnost i komentari” (2017) – nagrade “Laza Kostić” i “Đorđe Jovanović”. Autor je esejističke knjige “Košarka to je Partizan” (2016).

Najčitanije