4 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisan autentični suvenir, prirodno oplemenjene amfore i boce vina iz mora

Prva izložba patentiranih, pečatiranih, deklarisanih, prirodno oplemenjenih amfora i boce vina iz mora koje je patentirao dipl. ing. Nevres Đerić otvorena je danas na plantaži “Školjke Boke “ Orahovac.

Osim originalnih artefakata koje imamo u našem podmorju, Boka Kotorska i Crna Gora od danas su bogatije za autentični suvenir koji je napravljen u skladu sa prirodom.

Izložbu je otvorio direktor Institituta za bilogiju mora dr Aleksandar Joksimović.

„Sve je počelo prije nekih 7- 8 godina, kada je naš dragi prijatelj Nevres došao na ideju da proizvodi od grnčarije, u ovom slučaju amfore mogu biti oplemenjene prirodnim putem, morskim organizmima. Amfore koje su ovdje izložene su pravo bogatstvo. Kako je i sam kazao svaka amfora ili boca vina oko sedamdeset puta kao novi proizvod prođe kroz njegove ruke.

Svaka amfora, svaki proizvod raznih veličina i oblika ima svoj identifikacioni kod, tako da ako se otuđi lako će se ući u njegov trag. Cilj ovog projekta je da se sačuva kulturno blago u našem podmorju. Na ovaj način u simbiozi sa prirodom dobili smo jedan divan proizvod koji može da krasi mnoge hotele, vile, privatne domove, restorane, konobe… Nadam se da će svoj trud naplatiti, ljubav koju pruža i ulaže u sve to nemaju cijenu. Ovo je jedna uspješna porodična priča i želim im mnogo uspjeha u daljem radu…“ – kazao je Joksimović.

Zadovoljan i ponosan na svoj patent i proizvode dipl. ing. Nevres Đerić je kazao da je projekat jako zahtjevan.

„Za ove eksponate koje vidite potrebno je nekih četiri godine aktivnog rada, uz promjenu morske sredine, odnosno dubine, u zavisnosti od cijele biocenoze, lanca ishrane morskih organizama, koji se uhvate na našim amforama i bocama vina. Nekih sedamdesetak puta pa možda i više ovi proizvodi prođu kroz naše ruke. Tehnička riješenja ovog projekta iziskivala su mnogo rada. U ljubavi i komunikaciji sa prirodom ipak smo došli do toga da smo dobili proizvod koji će da krasi naš grad i državu, da krasi naše javno i kulturno morsko dobro koje se nalazi u ovom područiju. Po prvi put imamo legalno deklarisane uz račune i označene žigom amfore iz mora za sve one koji žele da ukrase i obogate svoje prostore. Svaki prozvod je deklarisan i označen kodom a cijene se kreću od 68 eura do 2.900 eura“ – kazao je Đerić.

Izložba patentiranih prirodno oplemenjenih amfora

On je pozvao sve zainteresovane ozbiljne vinare iz naše države na saradnju, da učestvuju u projektu, da polože svoja vina u more uz amfore i školjke, u prvoj podmorskoj vinariji u Crnoj Gori.

Promociji i otvoranju izložbe prisustvao je potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević koji je izrazio podršku Nevresu Đeriću za ideju i realizaciju autentičnog prozvoda, kojim se Kotor, Boka i Crna Gora mogu ponositi.

Podsjetimo, tokom pandemije Covid-19 u 2020. godini, Nevres Đerić vlasnik “Školjki Boke” organizovao je više akcija doniranja školjki građanima, penzionerima, dobrovoljnim davaocima krvi, Službi za zaštitu i spasavanje opštine Kotor…

Više fotografija na našoj facebook strani!

Najčitanije